Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Csepcsányi Éva: Világtavasz női kar

 

Bocsássátok meg, hogy nő vagyok, ne szóljatok be, ne alázzatok, én is lélegzem, emésztek, ürítek, mint megannyi férfi a glóbuszon. Bocsássátok meg, hogy nő vagyok, ne tegyetek bálvánnyá, ne mészároljatok le, mert nő vagyok. Lélegzem. Gondolkodom, imádkozom.
Ha majd egyszer meghalok, éppúgy bomlok és puffadok, mint bármelyik férfi-tetem. Bocsássátok meg, hogy nő vagyok, ne verjetek össze, ne adjatok el, ne erőszakoljatok meg tíz éves koromban, ne kelljen emiatt elmegyógyintézetben töltenem életem. Gondold meg: neked 60 másodperc ejakuláció, nekem: méltóságom, egész életem, 60 másodpercért 60 év… Bocsássátok meg, hogy nő vagyok, hagyjatok nyugodtan alkotni, szólni a tereken, ne gyalázzatok szépségemért: hiszen holnapra nyoma sincs. Bocsássátok meg, hogy nő vagyok, ne kelljen emiatt magyarázkodnom, füllentenem, úgy tennem, mintha nem is lennék egészen nő. Bocsássátok meg, hogy nő vagyok. Igen, lelkem - húsom behatárol, és a téboly, a nőnemű démon, a váratlan találkozások, hiszen tudhatod… élek, ragyogok, szülök, majd meghalok… bocsássátok meg, hogy (király)nő vagyok.

  
  

Megjelent: 2015-07-21 07:00:00

 

Csepcsányi Éva (Eger, 1985) költő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.