Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


Rudolf Csilla: 1-es sorozat - szociofotók

Ezen a héten Rudolf Csilla szociofotóiból mutatunk be válogatást. A képeket a szerző saját gondolataival ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 

"Rudolf Csilla vagyok, Tengelicen élek. Főként street, életképek, szoció téma érdekel, feketén-fehéren.

Fotósként néhány éve járom a környékbeli településeket, a kis falvakban azokat az utcákat, helyeket keresem, ahol állni látszik az idő.  Földes udvarok, kötélen száradó ruhák, egy szálon lógó villanykörte, fejkendő , hokedli…gyerekkorom mindennapi képeit keresem .  Érdekel, ami kilóg a sorból, egy boldog csavargó, aki kincset talál  mások szemetében, egy részeg társaság, akik azt hitték, videózom őket, mondtam, nem videózok, hanem fotózok. Kérdezték, kire szavazok, megmondtam, kire nem szavazok, és mivel egyeztek nézeteink beálltak a kamerám elé.

Vannak helyek, ahova rendszeresen visszatérek, ezek  Ádi bácsi disznóvágásai, Jani bácsi birkatelepe. Ezeken a helyeken nincs tabu, szabad a szem, szabad a belső hang,  és szabad a vásár.

Csak  a magam örömére  fotózok, és a legjobb fotók a véletlen találkozásból születnek

Szeretek egy fényt, természetes fényt használni.  Fotózás közben az egyszerűségre, természetességre törekszem, szeretem a spontán, elkapott pillanatokat, de elismerem  a beállított képek  előnyét.  Ha egy elszalasztott pillanatot  meg lehet ismételni, hát egye bassza.. még lehet jó kép belőle. 

Néhány hét kihagyás után már annyira hiányzik a fotózás, hogy füstöl az agyam, a pulzusom értéke három számjegyű - ilyen állapotban nem látom meg a témát- és hogy csillapodjak, kell valamit hibáztatni, kell valami, ami elviszi a balhét, nos ezek a fények.  Ha süt a nap, akkor felhős égboltért rinyálok, ha minden szürke, akkor  fény-árnyékot fotóznék. Mindez addig tart, amíg el nem készítem a nap első jó fotóját, ettől megtörik a jég, és anyósom 10 literes levesfőző fazeka- tele forró levessel- esik le a mellkasomról, és ez a felszabadultság megnyitja az elmémet, s legalább még 4-5 jó fotót tudok aznap készíteni.

Mentorom Breitenbach István, neki köszönhetem, hogy valaki vagyok a szememben, hogy egy eszközt adott a kezembe, és egy látásmód kicsiny magját ültette el a fejemben. Tanított, támogatott, és soha, de soha nem kritizált. Neki ajánlom ezt a megjelenést."

 

 

Tovább Rudolf Csilla Galériájába  >>>

 

  
  

Megjelent: 2024-07-06 06:00:00

 

Rudolf Csilla (Szekszárd, 1976), szociofotós

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.