Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Kincses Előd Gyula: 1-es sorozat

Kincses Előd Gyula: Ceruzák körtánca technika

 

Transzmutáció című sorozatom a szobrászat eszközével fejezi ki a művészetem gondolatiságát. Ez a sorozat olyan fadarabokat ment át más alapanyagba- mészkőbe, márványba, acéltömbbe- ami már korhadásnak indult, „kikezdte" az élet. Ezen fadarabok pontos mását faragással, gravírozással, fogászati technológia felhasználásával viszem át más anyagokba. Szemmértékkel készítem a másolatokat, nem használok segédeszközként pontozót. Ez azért fontos, mert akárhány darab is készülne még, az nem lenne pontosan ugyanolyan, minta kiindulási darab volt. Mivel mindegyik különböző, ezért mindegyik egyedi példány. Ezt a folyamatot erősítve 3D nyomtatóval sokszorosítottam az eredeti darab szkennelt verzióját 3 példányban, amely a tömeggyártást szimbolizálja. Azt figyeltem meg, hogy amennyi idő alatt elkészítek egy szobrot, annyi idő alatt sokszorosát lehet ugyanarról a mintáról 3D nyomtatóval kinyomtatni. Ráadásul mindegyik egyforma, amely az eltárgyiasodás folyamatát jeleníti meg számunkra.

A szobrászati alkotómunka mellett a képalkotás is fontossá vált számomra. A képzőművészet területei között olyan átfedések, összefüggések fedezhetők fel, amelyek az adott műfaj sajátos eszközeivel új értelmezést, kifejezési formákat nyújthatnak az alkotás folyamatában. A képek témáinak meghatározásakor különös hangsúlyt fektetek azokra a problémákra, gondolatokra, amelyek foglalkoztatnak. Kezdetben a minimalizmus szellemében hoztam létre a műtárgyaimat, ma inkább a Hard-edge irányzat foglalkoztat. A képek legtöbbször a technikai kísérletezések színterei is. Az anyagok átalakulása, a színek megjelenései vagy elfedései új és izgalmas jelenségeket hoznak létre, amelyek a műben megjelenő gondolaiságot is hordozzák. A művészi kísérletezést tehát olyan technikai eljárások biztosítják, amelyek megismerése és alkalmazása új lehetőséget jelent a munkámban, a jelentés, az értelmezés megközelítése változatos utat kínál mind az alkotó, mind pedig a képeket szemlélők számára is.

 

Tovább Kincses Előd Gyula Galériájába >>>

  
  

Megjelent: 2023-10-28 06:00:00

 

Kincses Előd Gyula (Budapest, 1989) szobrászművész

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.