Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Major Judit: 1-es sorozat - A beojtottság

 
Major Judit: Portrétanulmány 1

 

 A most megjelenő sorozat összefoglaló címe: A BEOJTOTTSÁG,  avagy hogyan alakulnak a kész művek idővel egy másik munka részévé, és élnek abban tovább.

 

1. A sorozat első darabja egy portrétanulmány, ahol a színes masszák  ötvözhetőségét tanulmányoztam, 1990-ben, a Siklósi Mesteriskolában. A szobor később velünk volt költözéseinkben, fekvő kerti tárggyá lett, bokrok alján élte önálló életét (Pécsett, majd Palkonyán). 

 

2. Fotó, keretben. Ez a munkám szerepelt 1998-ban a Kettős spirál című kiállításomon, melyet Keserű Ilona nyitott meg Pécsett, a Gebauer Galériában.  Ez egy fotósorozat kiemelt darabja. Az első kerti installációm lírai dokumentációja, különböző évszakokban. Témája a gyász; szereplője a 90-ben készült fejszobor. 

 

3. Ismét eltelt húsz év, a fejszobrot ábrázoló fekete-fehér fotósorozat hat további darabja felbukkant a „műtermi komposztból” új jelentéstartalmakkal kapcsolódva az aktuális felvetésekhez; 2019-ben egy hármas oltárt idéző „ready-made” –alkotás része lett, a Jelenkor c. csoportos kiállításon. A kiállítás életre hívója  és kurátora: Pinczehelyi Sándor. 

 

4. A beojtottság folyamata még zajlik! Az iskolai művésztelepen, 2019-ben készült printekkel és egyéb „nyomdai melléktermékeimmel” újra elkezdett együtt rezegni az egyik fotó, és grafikai jellegű, monokróm fotómontázs lett belőle. Egyéb, hasonló munkáimmal együtt a „Tereim, kertek és szobák” – című gyűjteményemben, annak állandóan alakuló kompozíciós folyamatában jelen pillanatban épp így él ez a mű, 2023-ban.

 

Tovább a Galériába >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-04-29 06:00:00

 

Major Judit (Szeged, 1968) rajz-kerámia tanár, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.