Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója
Keresés a honlapon:


Olivera Olja Jelkić

Olivera Olja Jelkić

 

Gyerekeknek és fiataloknak ír. Vajdasági, de „átmenetileg” Belgrádban él. A hetvenes éveit tapossa, eléggé régóta ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Hiszi, hogy az a víz sodorja, ami pontosan oda viszi majd, ahová el kell jutnia.

Az ügyvédi munka gyakorlatiasságra tanította meg. A gitárja mindig kéznél van. Parasztgyökerei sosem hagyják békén. Többezer fát ültetett. „Mezőgazdász, jogi irányzaton, gyerekirodalom szakon, G dúrban”.

Könyvek és az olvasás népszerűsítője. A Szabad Dekalend Kiskönyvtárak ötlettervezője. Száz ilyet ajándékozott gyerekeknek, falvaknak, iskoláknak. A világon a legnagyobb ország elnöke, a Dekalend Gyerekországé, ahol a Gyerek szót nagy kezdőbetűvel írják. A gyerekjogokért harcol. Hiszi, hogy ezt olyan felszólításra teszi, aminek csak örülni lehet.

Egy egész polcnyi könyvet írt. A díjak még mindig legyezgetik a hiúságát. A Zmaj Gyermekjátékai Monodráma Fesztiválon ő volt a legtöbbet díjazott gyermek-monodrámákat író szerző. Tagja a párizsi Európai Tudományos, Művészeti és Irodalmi Akadémiának. Szerbia kulturális és oktatási közössége Aranyjelvényben részesítette. Ő az Egyetem tiszteletbeli doktora. Tagja... tagja... tagja... (még sok jelentős egyesületnek).

Naponta huszonöt órát dolgozik. Azt állítja, hogy az a meghosszabbított óra a legfontosabb. Akkor születnek a legremekebb dolgok.

Szeret. És szereti, hogy szerethet.

Művei a Holdkatlanon: