Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Bak Rita: Turczi Íróiskola-ajánló 2.

 

A következő napokban folytatjuk a Turczi Íróiskola tanítványainak bemutatását azokkal a növendékekkel, akik prózát írnak.

Fehér Enikő : Semmi közöm hozzá című novellájában társadalmi problémákat feszeget. Egy erőszakos család életét írja le, az anya cselédként szolgálja alkoholista férjét, egyre apróbb lesz, az arcán egyre több heg és seb jelenik meg. Változás nincs.

Zborai Kristóf Vencel Tropemester című posztmodern scifinovellájában gyilkos csövesek, hősök és antihősök, trope-ok és egy tropemester menetelnek és a nagybetűs hősre emlékeznek, aki nincs sehol.

Batizi Kata Wunderkammer posztmodern horrortörténet. Annnabella, a megalázott lány egy csodakamrában gyűjti a számára érdekes tárgyakat és élményeket, olyan élményeket, melyeket csak magával szeretne megosztani. A csodakamra segít neki menő lánnyá válni, a novella bekezdésében azonban azt olvashatjuk, hogy a bíróság előtt áll. A csodakamrának nem volt elég hatalma ahhoz, hogy megvédje a lányt saját démonaitól.

Herpai Blanka: Viadal című novellájában a művészet hatalmáról ír. A szerző szerint művészet lehetővé teszi azt, hogy a valóság, mely még az álomnál is abszurdabb, a festészet által az alkotó úgy érezheti, övé a világ, a Viadal cím is utalhat erre az érzésre. A valóság azonban mégis legyőzi a szerzőt.

Az elmúlt évtizedben mind a scifi, mind a horror népszerű műfaj lett nem csupán a filmekben, hanem az irodalmi művekben is. Ezeket a témákat fedezhetjük fel a fiatal szerzők novelláiban, prózáiban. Egyéni látásmód, külön világok alkotása mind mind jellemzői ezeknek a szövegvilágoknak. Kiváncsian várjuk a fiatal szerzők újabb műveit.

  
  

Megjelent: 2015-12-07 05:00:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.