Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Zsille Gábor: Orvosnál

 

Az ismert tófürdő orvosi rendelőjében összegyűlnek a betegek: fürdőköpenyes öregurak, reumatikus panaszokkal bőségesen ellátott nénikék, szakorvosi beutaltak, táppénzesek várják, hogy sorra kerüljenek. Az eseménytelen percek sűrűjében olykor szóba elegyednek.
– Magának mi baja? – szólítja meg egy harcsabajuszos férfi a mellettem ülő, ötven év körüli, politikusforma fickót. Az szemlesütve feleli:
– Kétoldali nimbuszom van.
– Kétoldali?
– Igen. Egyszerű baloldali, helyi nimbusznak indult, még a nyolcvanas években. 
De mert nem mentem vele időben orvoshoz, meg ugye-ugye, féltem is a várható kellemetlenségektől, időközben átterjedt a jobb oldalra is, és mára kifejlett távolsági nimbusz lett belőle.
– Kellemetlen lehet. És hogyan kezelik?
– Az orvosom kezdetben hájjal kenegetett. De mert ez semmit sem használt, később intenzív őszinteség-kúrát írt elő. Beutalt az Országos Történeti Hivatalba, ahol minden héten kiváltok egy-egy iratot. Lassanként a teljes kartotékomat beszedem, és ez nagyon sokat segít. Még csak az első sorozat egykori jelentésem újraolvasásán vagyok túl, és máris érzem a jótékony hatást. 
Na, és maga mivel került ide?
– Súlyos presztízsveszteséget állapítottak meg nálam – válaszolja a harcsabajuszos.
– Fogadja együttérzésem! Ismertem egy nagyvállalkozót, aki ugyanebben a kórban szenvedett, úgyhogy tudom, milyen szörnyű kínokkal jár.
– Nálam ráadásul a súlyosabb változatát, az úgynevezett antipresztízs zsarolis lobbiensist fedezték fel.
– Hallani is borzalmas! És mik a tünetei?
– Kellemetlen leleplező cikkek a helyi hírlapban, makacs pályázati veszteségek és bankszámlaapadás, folyamatos félelem levélbombáktól, a dolgozószobai poloskák elszaporodása, a végső stádiumban pedig súlyos vereség a helyi polgármester-választáson.
Egy barázdált arcú, galambősz bácsika most előrehajol, és ízes hévízi tájszólással egyenesen felém böki:
– Fiatalember drága, és kegyednek mik a panaszai?
– Kedves bátyám, nekem tüszős tisztességgyulladásom van.
– Hm. És ecsetelik?
– Igen, de ennek a részleteit inkább nem ecsetelném. Mivel ez már a sokadik kiújulás, az orvos legutóbb azt javasolta: operáltassam ki a teljes tisztességmirigyemet, hogy ne legyen vele több gond.
– És nem fog visszanőni az a tisztesség?
– Az orvos azt mondja: még ha visszanő is, a mérete csupán töredéke lesz az eredetinek. Egyébként a tudomány jelenlegi állása szerint a tisztesség csak kivételes esetekben nő vissza, és akkor is többnyire betokozódik. Úgyhogy elhatároztam: teljes egészében kivetetem. Az orvos azzal vigasztal: tisztesség nélkül sokkal könnyebb lesz majd hatalmat gyakorolnom.
A politikusforma, ötvenes férfi izgatottan közbeszól:
– Egy percig se aggódjék, fiatalember! Tisztesség nélkül is vígan el lehet éldegélni. Ha nem hiszi, ismerjen csak meg engem.

  
  

Megjelent: 2014-08-07 09:21:41

 

Zsille Gábor (Budapest, 1972) költő, műfordító, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.