Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Lénárt Zsuzsa: Napfürdő

 

Órák óta ébren várta a reggelt. Imádkozott. Még fel sem kelt a nap, amikor az ügyeletes ápoló bezárta a szobaajtót. Nem sokkal később hallatszott a fémkoporsó jellegzetes zöreje.

Ilyenkor mindig nagy a nyüzsgés. Talán a szomszéd szobából jön a zaj.

Az első halál iszonyatos volt. Aznap éjjel nem aludtunk. Valaki egész éjjel üvöltött. Ahogy teltek az órák, egyre ritkábbak lettek a kiáltások. Hajnalban hirtelen csend lett. Néhány nappal korábban költöztünk be. A negyvenedik házassági évfordulónkat még megünnepeltük. Elutaztunk a tengerhez. Minden évben elutaztunk. Ott töltöttünk pár napot. Most is a fülemben cseng a tenger zúgása. Az orromban érzem a tenger sós illatát. Órákig képesek voltunk kint feküdni csendben, szótlanul a parton. Pedig a kapcsolatunk nem indult könnyen. Mindketten makacsak és önzők voltunk. Fiatalon olyan hévvel vitatkoztunk, mintha tényleg az lenne a legfontosabb dolog, hogy ki hol nyomja meg a fogkrémes tubust.

Még egy hónapot sem töltöttünk el itt együtt. Érezte, hogy haldoklik. Fogtam a kezét. Hosszasan búcsúzkodtunk. Beszéltünk arról, amit megbántunk, és arról is, amit nem. Csendesen elaludt.

Milyen furcsa érzés ez. Szédülök a gyengeségtől és hányingerem van egyszerre. Fáradt vagyok. Már a levegővétel is nehezen megy.

Az ügyeletes ápoló belépett a szobába. Hangos köszönt, majd kihúzta a függönyt. Az egész szobát beragyogta a napfény. A reggeli nap sugarai kellemes meleggel cirógatták meg a fakó bőrt. Odalépett az ágyhoz, finoman megsimította a ráncos homlokot, majd elvégezte a reggeli rutint. Folyamatosan beszélt az időjárásról, a friss hírekről.

Ma nem érkezett válasz. Csak fáradtan nézett rá az öreg szempár. Az ápoló odavitt egy széket. Úgy ült le, hogy ne legyen a napsugarak útjában. A két kezével óvatosan kulcsolta át a törékeny kézfejet. A sápadt arc lassan a fény felé fordult. Mosolyra görbült a szája, aztán elernyedtek az izmok.

Nyílt az ajtó. Az orvos volt. Az ápoló apró bólintással felelt a fel sem tett kérdésre. Néztek egymásra némán, mozdulatlanul. Egymásra vártak a kartonbejegyzéssel: 8 óra 5 perc.

  
  

Megjelent: 2015-08-30 16:00:00

 

Lénárt Zsuzsa

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.