Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Kocsmagoló

 

 

 

 

Kocsmagoló

 

Egy város pubjában furcsa vendéget tartanak nyilván. Lovat. A ló mindig sört kér, és megszokott kliensnek számít. Külön pohara van. A ló neve Reegho, illedelmesen viselkedik, ugyanazt a sörmárkát kéri, jelentik kiküldött tudósítóink, akik a helyszínen jártak.

 

New York Times

Igen, kedves olvasóink, jueszében demokrácia van, nincs kirekesztés, nincs hátrányos megkülönböztetés, az ilyesmi csak jurop országaiban fordulhat elő. Nézzék például ezt a lovat! Ízig-vérig ló, minden felmenője ló volt, valószínűleg az utódai is lovak lesznek, mégis békésen iszogat, senki nem háborgatja a szabad sörválasztásban. Kiszolgálják, mint bárki mást, ő dönt, mit iszik és mennyit, ahogy a zab ára engedi. Háj, oldboj! A lóról? Má’ mér’ ne! Jesz, az ablakon keresztül. Nem árt az senkinek, a bevétel a fontos, nem igaz? Elősző’ elkergettem, de meggyőzött az asszony, a haszon, az a lényeg, jól gyün a zab nekünk is. Sajnos, a lovat nem sikerült szóra bírni, éppen akkor itta a sörét, és én csak két percet kaptam a főnöktől erre a riportra.

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Meglepő esemény zajlott a napokban Frankfurt egyik külvárosában. Egy szolid, jól nevelt német ló sört kért a kiskocsmában, mégpedig Rauchbier márkát. A hírek szerint a Herr General névre hallgató ló illedelmesen viselkedik, és nem viszi túlzásba az ivást. Ugyanazt a sörmárkát kéri, mindig ugyanabból a pohárból iszik, amit csak a kedvéért tartunk. Békés pónilóról van szó, ezért engedtük meg neki, hogy bejöhessen ide, jelentette ki a kocsmáros, aki korábban mindig elkergette a lovat, ha az megjelent, később pedig az ablakból szolgálta ki. A póni állítólag hetente egyszer, legtöbbször vasárnap keresi fel a kocsmát. Semmiféle rendbontás nem történik. A kocsmáros ügyel a kocsma jó hírére, ezért a pónit hazaküldi, mielőtt a vasárnapi vendégek belemerülnének a Deutschland, Deutschland über alles dalolásába.

 

London Times

Sir Ken MacDonald interpellációt nyújtott be az Angol Parlament felsőházához, mert az eltűri, hogy a brit uralkodót megszégyenítő eseménynek kívülálló tanúi legyenek, nevezetesen, hogy a királyi család lovardájából az egyik pónilóból a hercegi unokatestvérek gúnyt űzzenek. A gyermekek nem tudni mily megbotránkoztató körülmények között tettek szert bizonyos Strong Ale vagy Old English Ale elnevezésű söritalra, és a royalokhoz nem méltó nedűvel itatták meg a pacit. A lovacska azóta nem tud lemondani az italról, és csak akkor hajlandó a kishercegeket lovagoltatni, ha megkapja a kívánt mennyiséget, amit a gyermekek a palota konyhájából lopnak. Erzsébet a témával kapcsolatban rövidesen sajtótájékoztatót tart. A kiszivárogtatott hírek szerint elbocsátották a palota főszakácsát, száznégy szakácsát, háromszáztíz fő konyhai személyzetet, és titkos adatgyűjtés folyik a sör beszerzésében közreműködő személyekkel kapcsolatban. Az előzetes értesülések szerint a királynő arról is beszélni fog, ha a pónit nem sikerül leszoktatniuk a sörivásról, kénytelenek lesznek titkosszolgálati eszközöket bevetni a ló eltávolítására. A kishercegek egyelőre nem tudnak a királynő terveiről.

 

Lótenyésztők Lapja

Világszenzáció! A képen látott paripa, megelőzve a fejlett nyugati államok, sőt, az USA lovait is, a takarmányt azonnal cseppfolyós állapotban fogyasztja el. A páratlan eredményt magyar kutatók érték el. A Lósör projektet erre a célra elkülönített lovardában folytatták 666 milliárd eurós támogatással. A kísérletet Professzor Doktor PhD Lóváry Nyerge Gusztáv vezeti, és tanúsíthatom, szükség van a támogatásra, meg is fogom Professzor Doktor PhD Lóváry Nyerge Gusztáv karját, el ne essen. Professzor Úr, mióta folynak a fontos kísérletek? Már jó ideje, édes fiam, mert nem tudtuk rászoktatni a lovakat a sörivásra. Azután rájöttünk, hol a hiba. A sör nem zabízű. Kísérleteket végeztünk, hogyan tudnánk előállítani zab ízű sört, ami végül is tíz év munkájával sikerült, 666 millió euro kellett hozzá, de elsők közt pályáztunk, és majdnem eljutottunk a projekt befejezéséhez. El is költöttük a támogatás teljes összegét. Jelenleg ismét pályázatunk Uniós támogatásra. Professzor Úr, mi híja még a sikernek? A lovak rendszeres sörfogyasztása. Heti egyszeri sörivás már megy, de rövidesen át kell térnünk a sörrel való abrakoltatásra, attól kezdve szilárd táplálékot nem fogyaszthatnak a magyar lovak, kizárólag sört ihatnak. Hogyan oldják meg ezt a problémát? Kiadtuk a lovakat béritatásra, és úgy tűnik, megoldható, nem hiába költöttünk rá annyit. Közmunkára rendeltünk pontosan annyi dolgozót, ahány ló van a kezünk alatt. Személyi edzést folytatnak már második hete, mondhatom, fantasztikus eredménnyel. Figyelje csak!

Rúg a Rigó, verje Devla, nem ízlik a kemény széna,
Ha rárakom az istrángot, szétrúgja.
De ha sörrel megitatom, a kordélyba befoghatom,
Úgyis tudja, bedzsalunk a csárdába.
Hej, Rigó, Rigó, te részeges ló,
De megittuk a zab árát.
Jaj, Rigó, Rigó, de sárga csikó,
Hát együtt látjuk, de a kárát.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-10-10 20:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.