Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Bajok a cekkerben – Ritkaság az ennyire jó novella az irodalmunkban – Döme Barbara kötetéről (Nagy Koppány Zsolt)

Józsi a halála előtt, akaratom ellenére, vett nekem egy mosogatógépet. Mire lement az első mosogatás, Józsit eltemettük. A mosogatógépet visszatettem az eredeti csomagolásba és eladtam. Az árából vettem egy pár szép szandált, egy loknis szoknyát, elmentem a klubba, megismerkedtem Péterrel. Jól megvagyunk, csak ne erősködne, hogy ne mosogassak kézzel” – ez az első bekezdése a címében sem szokványos Holnap: kicsinálni Szép Klaudiát! című novellának, és azt hiszem, ékesen bizonyítja, hogy Döme Barbara ama tőrőlmetszett novellaírók közé tartozik, akikre oly nagy szükség volna, és akikből mégis oly kevés akad.

Jobbnál jobb szövegek követik egymást ebben a kötetben, és az ujjongó olvasói örömön még az sem tud rontani, hogy egyik-másik írás kevésbé sikerült (különösen igaz ez az „elbagatellizált természetfölötti” témaköré­ben született egy-két novellára), vagy hogy a könyvet felszerelték alcímmel is. A Történetek Skizofréniából alcím ugyanis kissé erőltetett, szájbarágós, szójátékos, ami amúgy a könyvet egyáltalán nem jellemzi, és kevesebb örömet hagy az olvasónak, hiszen mennyire más lenne magunktól rájönni a tíz-tizenötödik novella elolvasása után, hogy itt bizony súlyos személyiségzavaros, skizofrén, képzelődő (többnyire nőnemű) betegek beszélnek egyes szám első személyben magukról, és a kötet közepére pontosan olyan nyomasztó lesz ez a világ, mint amilyen a skizofrén betegeké lehet.

Tovább a magyarnemzet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-10-18 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.