Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Az anyaság megélése – Hat hét . Szakonyi Noémi Veronika filmje (Beretvás Gábor)

 

Meddőség, nem kívánt terhesség, abortusz, béranyaság, egyedülálló anyaság, alkoholizmus, terhelt nősorsok, átörökített női minták, nők közötti barátság, megértés és női szolidaritás. Kibeszéletlen témák. Ezeket állítja filmjének fókuszába Szakonyi Noémi Veronika rendezése, a Hat hét, mely elnyerte az idei Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a 18. CineFest nagydíját.

Külön tradíciója van a magyar filmművészetben annak, hogy a nőket mélyen érintő témák kellő érzékenységgel és hangsúlyozással kerüljenek feldolgozásra. Mészáros Márta az úttörője ennek az irányvonalnak. De ide sorolhatjuk Szabó Ildikót, Kovács Ágnest vagy Szilágyi Zsófiát, csak hogy párat emeljek ki azok közül a női rendezők közül, akik ebbe az örökösödési rendbe sorolhatók. Tegyem hozzá, hogy nem feltétlenül kell női rendezőnek lenni ahhoz, hogy őszinte odafordulás és megértés tükröződjön az alkotásban. Tarr Béla korai filmjeiben is megfigyelhető a női karakterek érzékeny és mély ábrázolása. Igaz, hogy ez nagy valószínűséggel alkotótársának, Hranitzky Ágnesnek is köszönhető.

Tovább az art7.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-10-14 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.