Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nem hagytak nyomokat – film egy gimnazista kivégzéséről (Deák Zsuzsanna)

 

A Nem hagytak nyomokat egyik legmegrázóbb jelenetében azt kérdezi anyjától egy haldokló fiú: „Mit érdekli őket?”

Lengyelország a nyolcvanas években játszódó történelmi-politikai thrillert küld az Oscarra. Jan P Matuszyński részletgazdag, húsbavágó történelmi drámája Velencében, a Biennálé versenyprogramjában mutatkozott be, csütörtöktől pedig a magyar mozikban is látható a Mozinet forgalmazásában.

A Nem hagytak nyomokat egyik legmegrázóbb jelenetében azt kérdezi anyjától egy haldokló fiú: „Mit érdekli őket?”

Diktatúrákban tényleg gyakran felmerül ez a kérdés. Miért ügyelnek a látszatra, ha úgyis mindegy? Miért utasítja a magas rangú rendőrtiszt az ártatlan fiatalokat rugdosó, verő milicistákat, hogy a hasát üssék, mert ott nem hagynak nyomot? Ahol egy emberélet semmit sem számít, ahol szemtanúk előtt rugdosnak halálra érettségire készülő fiatalokat, akik az égvilágon semmi rosszat nem tettek, ahol az ügyeletes orvos vizsgálat nélkül küldi gyomormosásra és elektrosokkra a félholtra vert beteget, mert a mentőt hívó rendőrök „szipusnak” mondják, mit számít az, hogy vannak-e verésnyomok egy testen? Kit érdekel a látszat, ha egy rettegő társadalomban sorra tűnnek el a tiltakozók?

 Tovább a librarius.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-10-12 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.