Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma – Fotóesszé (Cseri László)

 
Fotó: Cseri László

1687 óta számít a dél-dunántúli régió elit iskolájának a Pécs főterén álló Nagy Lajos Gimnázium. Pécs egyik legrangosabb gimnáziumának és kollégiumának épületét mutatják be Cseri László fotóesszéjének képei.

A jezsuiták a török hódoltság idején, 1613-ban kezdtek tevékenykedni a városban. A törökök kiűzése után, 1687-ben azonnal megnyitották iskolájukat, és felépítették ma is álló kollégiumukat. A jezsuita rendet azonban XIV. Kelemen pápa 1773-ban az erős politikai nyomás hatására feloszlatta. A már akkor jó hírű iskola világi papok és világiak oktatásával működött tovább. A jozefinizmus kora után egyre inkább felmerült az igény, hogy a gimnáziumot ismét egy szerzetesrend vegye át. Miután a bencések ezt nem tudták vállalni, I. Ferenc király 1813. február 9-én kelt rendeletével a zirci ciszterci apátnak, Dréta Antalnak adta át az iskolát. 1814 őszén két ciszterci szerzetes kezdte meg a tanítást egyelőre még világiak segítségével. A következő tanévben a 400 diákot már teljes egészében ciszterci tantestület tanította.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-10-03 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.