Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Körkérdés – Szálinger Balázs: Koncentráció

 
Szálinger Balázs (Fotó: Szilágyi Lenke)

A napokban jelent meg Szálinger Balázs új verseskönyve Koncentráció címmel. A szerző arra vállalkozott, hogy nem valamely könyvkiadó gondozásában jelenteti meg legújabb könyvét, hanem magánkiadásban, számozott példányokban, előfizetői felhívás segítségével. Új körkérdésünkben három szakembert szólaltattunk meg, hogy fogalmazzák meg véleményüket a kötetről és a kiadásról.

1. Szálinger Balázs úgy döntött, hogy nem valamely könyvkiadó gondozásában jelenteti meg legújabb könyvét, hanem magánkiadásban, számozott példányokban, előfizetői felhívás segítségével. Mit gondol erről a döntésről? Lehet ez egy elterjedtebb alternatívája a verseskönyvek kiadásának, piaci népszerűsítésének?

Mohácsi Balázs (költő, kritikus, szerkesztő): Váratlan, meglepő döntés a kortárs irodalmi mezőben.

Úgy tudom, az előfizetők száma jelentősen meghaladta azt a számot, ami a minimálisan kitűzött cél volt, amivel nullára jött volna ki a vállalkozás. A 300 példányos álomhatárt is átlépte, amit a verseskötetek kapcsán afféle kilométerkőként vagy küszöbként szokás emlegetni, elsőre abszurdan kevésnek tűnik, ugyanakkor számos kötetből évek alatt sem fogy el ennyi. Hogy Szálinger 350 eladott példány körül jár, akár sikerként is elkönyvelhető. Ugyanakkor a következő magánkiadásban megjelenő kötetnél – legyen szó akár Szálinger következő könyvéről, akár valaki máséról, aki esetleg szintén elhagyja a kiadói szisztémát (tehát ez a magánkiadás nem összekeverendő amatőrök és dilettánsok magánkiadott könyveivel) –, nem hiszem, hogy megszületnek majd az olyan beharangozó cikkek, mint például a Telexen. Szóval mindenképpen figyelembe venném e siker kapcsán, hogy ez a figyelem az első fecskének szól, s könnyen meglehet, egyszeri dologról van szó. Ezen kívül is számos körülmény figyelembe veendő: egyrészt Szálinger a középgeneráció egyik legjobb költője, másrészt a színházi munkái, a Térey-ösztöndíja talán valamifajta biztosítékot is jelenthetnek. Mindezzel azt akarom mondani: szerintem nem sokan engedhetnének meg maguknak hasonló lépést – és még az is a jövő zenéje, hogy Szálinger jól tette-e, hogy így döntött

Tovább az alfoldonline.hu >>>

  
  

Megjelent: 2022-07-30 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.