Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Gyüttmentek, gyüttmaradtak – MÁNE 70 Beszélgetések múltról, jelenről, jövőről / elektronikus könyv (Török Ákos)

 

…a beszélgetések nemcsak az együttesről szólnak, de a MÁNE mindenkori környezetéről is tudósítanak, lévén a kettő szerves kapcsolatban van egymással.

Sokféleképpen lehet könyvemléket állítani egy intézménynek. Lehet elfogódottan ünnepelni: intellektuális igénnyel bemutatni az évtizedek történéseinek színét, éppen csak utalva a fonákokra, vagy másik végletként szemérmetlen ízléstelenséggel felhájpolni a múltat. De lehet tudományosan dokumentálni is: fáradtságos kutatómunka nyomán pontos, elfogulatlan és jól strukturált történeti képet festeni róla. Az előbbi az örömben és büszkeségben való közösség élményével kínálja meg az olvasót, viszont elzárja előle egy teljesebb megismerés lehetőségét. Utóbbi ennek éppen a reciprokja: a közös ünnep örömét hírből sem ismeri, cserébe átfogó ismeretet ad a tárgyáról, ami lehetővé teszi az olvasó számára, hogy saját képet alakítson ki róla: vagyis a megismerésben való közösség élményével kínál meg. Persze ezeket vegyíteni is lehet különféle arányokban, és akkor még nem beszéltünk a fotókról, amelyek tánc esetén különös mértékben növelhetik az érzelmi/érzéki élményt, vagy éppen érzékletesen dokumentálhatnak egy-egy történeti tényt.

Tovább a tanckritika.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-07-28 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.