Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A közös ízlelőbimbókról – Beszélgetés Augustin Cupșával (Koszta Gabriella)

Augustin Cupșa, a kortárs román irodalom egyik legmarkánsabb képviselője, aki egyben pszichiáter is, a Magyar Írórezidencia-program vendége volt Pécsett júniusban a Zsolnay Kulturális Negyedben. Koszta Gabriella beszélgetett vele.

1749: Milyen a családi háttered, és mikor érezted, hogy számodra az írás az egyik opció?

AC: Számomra az írást meghatározta a családi légkör: a könyvek szeretete és a komolyzene az életünk része volt. Apám orvos és író, egyetemista korában a kolozsvári Napoca Universitară diáklap egyik szerkesztője volt Octavian Știreanu, Cornel Nistorescu, Ioan Buduca mellett, hogy csak a jelentősebbeket említsem. Prózát és rádiójátékokat írt, némelyiket anyám is hallhatta a rádióban, mert ő is ugyanabban az egyetemi közegben élt. Szép találkozás volt az övék. Anyám, mielőtt az orvosira ment, hegedülni tanult, és mai napig nagy operarajongó. Erős nosztalgiát érzek az iránt a kulturális pezsgés iránt, amit én nem élhettem meg, viszont a szüleimtől értesültem róla, és rájöttem (jóval az első közlésem után), hogy az írásban ugyanazt a közeledést keresem, a közeledést hozzájuk, másokhoz, az olyan emberekhez, akikkel gyakran sikerül kilépnem a hétköznapi életből, mint az a magányos férfi Patrick Modiano A Kis Bizsu című regényében, aki éjszakánként szokatlan frekvenciákat keres a rádión, és távoli országok adásait hallgatja.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-07-26 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.