Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Magánkánon – Zsille Gábor gondolatai Iancu Laura Vigyél el sétálni című verséről

 

 

 

 

Iancu Laura

Vigyél el sétálni

 

mutatok neked havazást

mutatom a tél tétlen határait

ellentétes irányokból küldi

szemérmes felhőit az ég

mintha csak azt üzenné

vigyél el sétálni

    és toldd meg az eget

 

 

Ez az írás nem lesz terjedelmes, hiszen a szóban forgó vers sem az. Esztendővel ezelőtt összeállítottam az irodalmi élet hét főbűnének listáját, és az első helyre azt tettem: hosszan elemezni egy rövid verset, illetve hosszasan értekezni egy olyan költőről, aki rövid verseket ír.

„Ellentétes irányokból küldi / szemérmes felhőit az ég”, olvassuk a mű harmadik-negyedik sorában. Napjainkban az emberiség is ellentétes irányokat produkál a Föld felé: a túlnyomó többség azzal van elfoglalva, hogy felhabzsolja a bolygó utolsó fellelhető morzsáit, kiszipolyozza utolsó tartalékait – egy aggódó kisebbség pedig menteni igyekszik a menthetőt, a fenntarthatóságért küzd, mi több, a már visszafordíthatatlan folyamat visszafordításáért, olykor végletes megszállottsággal. Mindkét irányzat az anyagi lét felől közelít, az anyagi világra összpontosít, anyagi természetű megoldásokat keres. A Szent Pál-i felszólításra, miszerint „Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel!” ((Kol 3,2), csak kevesen ügyelnek. (Érdekességképpen: az esztergomi bazilika homlokzatán is ez az újszövetségi intelem olvasható.)

Az odafent valókra figyelmezés, a nem anyagi jellegű megoldás felmutatása alighanem a költők feladata, munkaköri kötelessége. Iancu Laura, az 1978-ban a moldvai Magyarfaluban született József Attila-díjas költő, néprajzkutató azok közé tartozik, akik nem veszítették szem elől az égi szférát. Itt olvasható versében is erről tesz tanúbizonyságot – ha szerkesztőként megbízást kapnék, hogy adjak másik címet a szövegnek, azt írnám fölé, Házi feladat: ha szűkösnek érzed az anyagi lét sétaterét, ne a bolygót zsigereld ki, ne a bolygót feszítsd szét, hanem az égboltot toldd meg.

 

Zsille Gábor

 

 

  
  

Megjelent: 2023-02-13 06:00:00

 

Zsille Gábor (Budapest, 1972) költő, műfordító, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.