Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Fodor Barbara: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Engem grafikus hallgatóként Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna Termékeny félreértés című könyve nagyon megnyert magának, mert izgalmasan és esztétikusan ötvözi a lírát, verbalitást a vizuális, képi elemekkel.

 

Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

Ebben az évben nem sok fordításban megjelent művet olvastam, többnyire lekötötte időmet a grafikai alkotótevékenységem. Ebből adódóan azonban találkoztam egy számomra nagyon érdekes könyvvel, amely egyik kedvenc képzőművészem, Egon Schiele életéről és munkásságáról ír. Róla is ismert, hogy a festészet mellett versekben is kifejezte magát, olvastam is pár szöveget tőle magyarul különböző felületeken. Örülnék egyszer egy olyan könyvnek, amelyben ismert képzőművészek líráit gyűjtik össze és fordítják le.

 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Veszprémi Szilveszter az egyik, akit itt kiemelnék. Szilveszter már a 2020-as év előtt is publikált online és nyomtatott felületeken, ám ezúttal Petri-díjra is jelölték, ráadásul nemrég Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjas is lett. Úgy gondolom, hogy nagyon megérdemli ezt a sok pozitív elismerést, nekem is tetszenek az írásai, egyébként egy rendkívül sokoldalú személyiségről van szó: aktív blogger és a slam-poetry előadó is. Az újonnan publikálók közül ígéretesnek találom Borbíró Bíborka írásait, érdemes lesz nyomon követni őt a későbbiekben!

 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

A Holdkatlanban megjelenő írások közül Kántor Zsolt versei mindig elgondolkodtatnak.

 

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Leginkább a bezártság zavar a járványban, és a beszűkült szociális élet, mozgástér. Lételemem a különböző művészeti programokon való részvétel, igényelem, hogy minél több kulturális inger érjen, hogy mások munkáiból is inspirálódhassak. Nagyon hiányolom a kiállításokat, könyvbemutatókat, koncerteket.

 

Mik a terveid 2021-re?

Több megmérettetés vár rám a 2021-es évben is, például az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek művészeti szekciójába (OMDK) több grafikai munkámmal továbbjutást nyertem. Nagyon örülök ezeknek a kihívásoknak, látom bennük minden szempontból a fejlődési lehetőséget. Mellette pedig ott van létünk állandó kihívása, amely bár egyszerűnek tűnik, sokszor mégis a legnehezebb feladat: hogy minden körülmények között tudjunk örülni az életnek.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-17 06:00:00

 

Fodor Barbara 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.