Videó

Hekl Krisztina - Krúdynak igaza volt (Nyugat Plusz)
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Ketykó István

Ketykó István (Szügy, 1946. november 27.) Spangár András-díjas költő

Spangár András-díjas költő a Nógrád megyei Szügy községben született 1946. november 27-én. Édesapja cipész mester volt, de nem ismerte, mert még születése előtt pár hónappal szívbetegségben elhunyt. A szegény családban ő volt a hatodik gyermek. Özvegy édesanyja szabad kéményű, petróleumlámpával világított kis bérelt házikóban nevelte fel és onnan vezetett útja – mint a mesében – egykori iskolaigazgatója, Papp Győző segítségének köszönhetően a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumba, ahol 1965-ben szerzett Érettségi bizonyítványt. A továbbtanulásról azonban a család rossz anyagi helyzete miatt le kellett mondania, ezért a MÁV-nál helyezkedett el. Húsz éven keresztül – ún. vonali tartalékosként – forgalmi szolgálattevő beosztásban dolgozott. Négy vasúti vonal állomásain teljesített szolgálatot, majd öt éven keresztül a Budapesti Vasútigazgatóság Személyzeti és Munkaügyi Osztályán alkalmazták munkaügyi főelőadóként.
Közel tizenkét évig köztisztviselőként, a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ Rétság Városi Kirendeltségének főmunkatársaként tevékenykedett egészen 2004. március 18-áig, amikor is korengedményes öregségi nyugdíjba vonult.
Nős, három gyermeke van: Ágnes, István és Valéria. Felesége, Radnai Judit pedagógusként dolgozott – már ő is nyugdíjban van.
A Dunakanyarban, Verőcén élnek.
Az újságírói műfajban 1968-óta dolgozik – MÚOSZ-Stúdiót 1989-ben végzett.
Verseket 1976 óta publikál – az ország szinte valamennyi napi-, hetilapja; (megyei és országos lapok, folyóiratok); egy eszperantó folyóirat, valamint egy magyar nyelvű szlovák női magazin közölte verseit. Elhangzottak versei a Magyar Rádióban, valamint a miskolci Irodalmi Rádióban. Alapító tagja a balassagyarmati Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaságnak és a Váci Költők Baráti Társaságának.

Eddig harmincöt szépirodalmi antológiában olvashatók versei.
Első önálló verseskötete Ima bocsánatért címmel 2000-ben jelent meg a nyíregyházi Rím Könyvkiadó gondozásában.
Összegyűjtött verseskötete Mostanában fekete lovakkal álmodom címmel 2007-ben jelent meg a miskolci Z-Press Kiadónál Baranyi Ferenc lektorálásában és Előszavával.
Összegyűjtött verseskötetét Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő mutatta be 2008-ban az Ünnepi Könyvhéten a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárban.

Művei a Holdkatlanon: