Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Lajtos Nóra

Lajtos Nóra (Püspökladány, 1977) költő, író, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, középiskolai tanár

1977-ben születtem Püspökladányban. 28 éves koromig Nádudvaron éltem családommal. Ott végeztem általános iskolai tanulmányaimat, majd a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban érettségiztem. 1995 és 1999 között a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szereztem magyar – ének-zene, zongoraoktatói képesítést. 1999-től 2002-ig a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában és a Muzsikáló Egyesület Alapítvány magánzeneiskolában tanítottam éneket és zongorát. Közben a Debreceni Egyetem levelezős hallgatójaként magyar szakos oklevelet szereztem. 2002-től a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnáziumban tanítok magyart. 2013-ban védtem meg doktori értekezésemet Sánta Ferenc rövidprózájából – Görömbei András professzor úr témavezetése alatt, summa cum laude minősítéssel.
1996 óta végzek szépírói és tudományos tevékenységet. Írásaim többek között a Magyar Napló, a Hitel, az Irodalomtörténeti közlemények, a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle, az Agria,a kolozsvári Helikon, Szépirodalmi Figyelő, A Vörös Postakocsi hasábjain jelentek meg.
Két önálló kötetemet a Magyar Napló (Sorsszimfóniák – vesrek) és a Hungarovox Kiadó (A tiszta beszéd varázsa – tanulmányok) adta ki. 2015-től a Magyar Írószövetség tagja vagyok, valamint a Hungarológiai Társaság tagja.
Jelenleg családommal – férjemmel és nyolc éves kisfiammal – Debrecenben élek.

Kötetei:

A tiszta beszéd varázsa (tanulmányok, recenziók, kritikák, Hungarovox Kiadó, 2014)
Sorsszimfóniák (verseskötet, Magyar Napló Kiadó, 2015)

Művei a Holdkatlanon: