Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Bátai Tibor

Bátai Tibor (Budapest, 1951) költő

 

1951-ben születtem, Budapesten. 1969-ben, még gimnazistaként írtam az első szét nem tépett sorokat, és 1974-ben Vasy Gézának köszönhetően már megjelenés előtt álltam egy folyóirat irodalmi mellékletében, ám az olvasószerkesztő több opuszomat kifejezetten rendszerellenesnek minősítette, így „letiltottak”. (Pedig Isten látja lelkem, amikor például leírtam, hogy „lépsz rá vérző csillagot”, mindenre gondoltam, csak a vörös csillagra nem.) Ez annyira megviselte az egómat, hogy ’88/89-ig gyakorlatilag egy árva sort sem írtam. Akkor azonban kiderült, hogy mégsem sikerült kigyógyulnom az írásból. Azóta sem.

Eddig két nyomtatott kötetem jelent meg, az első 1996-ban, az Auktornál, Égtájak merőlegesén, a második 1998-ban, a Codex Printnél, A gyújtópont tökélye címmel. Az internetes irodalmi oldalak közül rendszeresen publikálok a Héttoronyban, az ARTpresszóban, az Allegória portálon, a Dokkon, a dunapARTon, a Comitatus és a Kurázsi folyóiratban, valamint a Kupéban és a 4 dimenzió portálon. 2011 novemberében Böröczki Mihály, Deák-Sárosi László, Filip Tamás, Karaffa Gyula, Kelebi Kiss István, Nagyálmos Ildikó, Ószabó István, Szokolay Zoltán és Vesztergom Andrea versei mellett az én írásaim is elhangzottak a Rátkay Klubban „Hazafele poroszkáló magyar pegazus” címmel megrendezett irodalmi esten. 2012 novemberében Stációk, valamint Palackposta címmel, Pethes Mária, illetve Szokolay Zoltán előszavával két elektronikus kötetem látott napvilágot az E-book Könyvház és Kiadó gondozásában.

Korábban nem volt kellő bátorságom ahhoz, hogy elküldözgessem a nyomtatott folyóiratok szerkesztőségeihez a dolgaimat – két kötettel a hátam mögött a Héttoronyhoz is csupán hosszas tépelődés után kopogtattam be 2009-ben –, így csak az Irodalom visszavág című folyóirat hozta le nyomtatott formában még 2006-ban az egyik szövegemet úgy, hogy azt is valamilyen, a laphoz kapcsolódó internetes felületre töltöttem fel, és onnan vadászták le. Azóta pedig úgy hozzászoktam az internetes megjelenés egyszerűségéhez és gyorsaságához, hogy kizáróag on-line publikáltam. Idén azonban Tesch Gábor Ferenc Dokk-szerkesztő és Szokolay Zoltán barátom biztatására Platónról írott ciklusommal megkörnyékeztem a Stádium irodalmi szerkesztőjét. A ciklusindító darab a márciusi számban olvasható, és a szerkesztői ígéret szerint folyt. köv.

Művei a Holdkatlanon: