Videó

Szénégető Richárd videója
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Csengődi Péter: Kis kivételezett

 

Johnson anyuka korán végzett a munkahelyén, és úgy döntött, hogy gyalog megy el kisfiáért az iskolába. Útközben megakadt a szeme az ékszerészüzlet kirakatában. Szebbnél szebb arany és ezüst fülbevalók és nyakláncok csillogtak a vastag rácsokkal védett üveg mögött, és az elrendezés közepét egy igazgyöngy díszítette. Ritka az ilyen gyöngy, színesre festi a falakat, ha fény éri.

Egyszer csak észbe kapott, hogy sietnie kell, elkezdte szedni a lábait, de így is késett. A bejáratnál a kisfia már türelmetlenül várta. Leguggolt hozzá, bocsánatot kért, meg puszilta az arcát, megfogta a kezét, és elindultak hazafelé.
- Milyen volt a suli? –próbálta szóra bírni útközben a gyermekét, de nem sikerült egyhamar. Némi nógatás után a fiú bevallotta, hogy egy tanári intő lapult az ellenőzőönyvében. Utána viszont meg sem lehetett fékezni azt a beszédáradatot, ami ezután következett.
- De nem is én kezdtem, hanem a Bobby! Folyton piszkál engem. De persze ő nem kapott intő. Mindenki utálja Bobbyt, mert a tanító néni folyton kivételezik vele. A múltkor is …–és folytatta.
Az anyuka nem tudta hirtelen, mi igaz a történetbő, és mi nem. Hogy haragudjon a gyerekre, vagy sajnálja. Miután hazaértek, nemsokára a férje is megérkezett. Mindenkit az asztalhoz ültetett, és megkérte a fiút, hogy meséljen el mindent újra.

- Elég, betelt a pohár! –kiáltott fel Johnson apuka –Ez már nem tudom hanyadik ilyen alkalom. Felhívom azt az ütőött Smitht, hogy fékezze meg a gyerekét.
Felkapta a telefont, és felhívta Bobby szüleit. Az anyukája vette fel. Előzör nyugodt hangon kezdte el mesélni neki a gyermeke panaszait, de ahogy sorolta a sérelmeket, magával sodorták az indulatok, és a végén már felemelte a hangját.
- Nagyon sajnálom –mondta a Smith anyuka az első alkalommal, amikor szóhoz jutott – csak tudja, gondok vannak itthon.
- Engem nem érdekelnek a maguk gondjai –üvöltötte válaszul Johnson apuka –Nekünk is vannak gondjaink. Mindenkinek vannak. Neveljék meg azt a gyereket, vagy bemegyek az iskolába, és én nevelem meg, de abban nem lesz köszönet! –és azzal le is csapta a telefont.

Azon a hétvégén Johnsonék házassági évfordulót ünnepeltek. Szépen kiöltöztek, és egy elegáns étterembe mentek el ebédelni. Az anya bélszínfilét rendelt tejszínes gombamártással, az apa pirított királyrákot, a gyermek viszont ragaszkodott a szokásos grillezett húshoz és sültkrumplihoz, ami számára az ünnepet jelentette. Amíg várták, hogy kihozzák az ételeket, a szülő előették az egymásnak szánt ajándékokat. Az anya különös izgalommal bontotta ki az övét, reménykedett, hogy hátha az az igazgyöngy lesz benne, amirő szerda este mesélt a férjének. Valójában egy ezüst fülbevaló rejtőött a csomagolásban. „Mit is gondoltam?!” mondta magában, „Az nagyon drága lett volna.”Bár a szíve mélyén csalódottságot érzett, erő vett magán, mosolygott, és finom csókokkal köszönte meg.

Az ebéd végén a kisfiú a maradékokkal játszott, és mikor azt is megunta, megkérdezte:
- Te mit eszel, apu?
- Rákot. Kérsz egy falatot?
Elfogadott egy kis kóstolót, ízlett neki.
- Ez nagyon finom! Anyu miért nem szokott ilyet csinálni?
- Drága, és ritkán lehet kapni.
- A Bobbyék biztos tudják, hol lehet fogni. Az apukája rákos.
- Úgy érted, rákász, nem, kicsim? –kuncogott az anyuka.
- A tanító néni úgy mondta, hogy rákos.
A családi beszélgetésbe beköltözött a csend. A szülő egymást nézték, és szavak nélkül is tudták, hogy mindketten a telefonbeszélgetésre gondolnak. A férfi szemébő egy könnycsepp csordult ki, és mint egy csillogó gyöngyszem, végiggurult az arcán, és a mártásba csobbant. Ritka az ilyen gyöngy, színesre festi a falakat, ha fény éri.

  
  
 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.