Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Dinók Zoltán: Az öngyilkos lány

 

 

 

 

Az öngyilkos lány

 

Olívia éppen bevásárolni indult, amikor levelet talál a leveles szekrényben. Gyorsan fel is bontja. Fűtés számlák voltak. Már alig bírta őket fizetni. A bevásárlásból is úgy tért haza, hogy somlói galuskát már nem vett.

Mikor lihegve feltámolygott a harmadikra, épp csengett a telefon.

Hagyj engem, Miklós, hagyj!

S azzal le is csapta a telefont. Olíviának még mobilja sem volt, nagyon különleges lány ő. Miklós üzletember volt, jól kereső férfiú aki – mivel több szerelme volt – azt hitte bármit csinálhat a lányokkal. Na de ott is hagyták nem véletlenül. Ennek a Miklósnak Olívia tetszett a legjobban. Azonban le kellett mondania róla.

Egy hivatalban dolgozott, mint titkárnő. Két napja szabadságon van s nem is akart visszamenni dolgozni. Maga alatt volt. Másnap már idegláza is volt a gondok miatt. Fogta a tőrt s hasba szúrta vele magát. A szomszédok még aznap este észrevették a lányt, amint a konyhában ájultan és vérbefagyottan fekszik. Azonnal hívták a mentők után a lány édesanyját, Szilviát. Természetesen a mentősök már nem tudtak rajta segíteni.

Szilvia otthon zokogott s azt mondta magában:

Nem kellett volna elengednem albérletbe! Miért is tettem? Naiv asszony vagyok!

Pedig már fél éve ott lakott. Olyan elesett lány azért nem volt Szilvia, csak szegény, mint a templom egere. Miklós is megjelent a temetésén, de Szilvia gyűlöletes szemekkel nézett rá. A temetés után odament hozzá s letekert neki egy nagy pofont.

Miért bánt engem asszonyom?

S maga miért bántotta az én lányomat?

Miklós nem válaszolt. Szilvia hazament, ki már özvegy volt s végig gondolta az egész életét. Egy lányt felnevelt végül is, de huszonöt évesen befejeződött az élete. Pedig milyen vidám kislány volt ő! Nem tudta Szilvia, feldolgozza e majd a történteket. Ő volt a mindene. Milyen jót politizálnának most ők kettesben. De az élet könyörtelen, felnőtt ember volt, de öngyilkosnak azért nem kellett volna lennie. Szilvia ezután – a temetés napja után – rendszeresen megivott fél üveg bort.

Mikor már az alkoholizmus útján járt, bátyja Erdős Kálmán jobban odafigyelt rá. Nem engedte hogy igyon.

Felejtsd el a lányod, mert magad is tönkreteszed!

Aztán Szilvia ahogy leszokott az italról, lányát is kezdte elfelejteni, de úgy hogy közben orvosi, pszichológusi segítségre szorult.

Még a kezelésre is elkísérte bátyja, hiszen maga nem tudott uralkodni már magán…

 

  
  

Megjelent: 2018-06-23 17:23:22

 

Dinók Zoltán (Kecskemét, 1981) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.