Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Még önmagad sem láthatod” – Vörös István: Nem ti kussoltok (Zudor Boglárka)

 
Vörös István (Fotó: Draskovics Ádám / Népszava)

Vörös István legújabb, Nem ti kussoltok című kötete hetvennégy verset tartalmaz, melyek egytől egyig József Attila jól ismert vagy épp kevésbé köztudatban lévő költeményeinek parafrázisai. Már a koncepció is merész, hiszen egy kanonizált és jelentős kultusszal rendelkező költő szövegeinek újragondolására vállalkozik a verseskötet, ráadásul nem egyszerű átiratokat tartalmaz. A szövegekben több önéletrajzi vonatkozású elem is helyet kapott, fenntartva a kötet egészén át a lírai én feltárulkozásának lehetőségét. Ezt a két szerző alakját félreismerhetetlenül megjelenítő borító és a Két tudat versei alcím is erősíti.

A kötet tétje nem egyszerűen József Attila költeményeinek újragondolása vagy a már „idős” költő verseinek megírása. Vörös könyvében végig fenntartja a párhuzamot József Attila szövegeivel, a poétikai módszerek és a hangulateffektusok szintjén is. De mindezt a saját hangján teszi, az őt jellemző szókészlettel reflektál jelenkorunkra, és egy személyes világba engedi be az olvasót.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-05-21 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.