Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Generációváltás – Beszámoló a Derkósok bemutatkozó tárlatának sajtóbejárásáról a Műcsarnokban (Ancsin Kata)

 
Fotó: Nyirkos Zsófia © Műcsarnok

A Műcsarnokban hétvégéig lehetett megtekinteni a 2022-es Derkovits Gyula ösztöndíjasok munkáit bemutató kiállítást. A zárást követően is érdemes összefoglalni, mi is az a Derkó, illetve felidézni magát a februári megnyitó előtti sajtóbejárást, ahol a kiállítás kurátora, Fazakas Réka tartott tárlatvezetést, ám nem egyedül. A nyertes pályázók közül jelen volt Gallai Judit Ágnes, Antal István, Gáspár Szilárd és Szabó Kristóf is. A három termen keresztül felvonultatott művek sokszínűsége – anyaghasználat és technika tekintetében – tette még izgalmasabbá az eseményt.

Február 24-én délután nyílt meg a Derkovits Gyula Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművészről elnevezett, de manapság már csak Derkóként emlegetett ösztöndíjasok bemutatkozó tárlata. Hagyománnyá vált, hogy az 1955 óta létező, jelenleg a MANK által bonyolított ösztöndíj nyertesei a Műcsarnokban állíthatják ki műveiket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri minden évben kiválasztja azt a 35. életévüket még be nem töltött, de a tanulmányaival már végzett 26 művészt, akik megkaphatják a havi 200.000 forint bruttó támogatást és a közös kiállítási lehetőséget. A díj tehát óriási presztízzsel bír, hiszen belépőt jelenthet a hivatásos művészvilágba, ennek köszönhetően a díjazottak megalapozhatják vagy tovább erősíthetik pályájukat.

Tovább a prae.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-03-31 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.