Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Lupin in fabula – kritika (Bene Adrián)

A Netflix Lupin-sorozatának sok irodalmi és filozófiai vonatkozása van, jellemző darabja az újabbkori nem szimplán szórakoztatásra szánt sorozatoknak – első (fél) évad kritika.

A Netflix Lupin című sorozatának első (fél) évada Magyarországon is nagy nézettséget ért el, online felületeken több kritika is megjelent róla. Ezek általában szerethető, elegánsan bárgyú francia alkotást, kellemesen felszínes szórakoztatást látnak benne, amelynek esetében nem kell különösebb mélységekre számítani, ezért mindenkinek szól, szemben a kissé elitista Sherlockkal. A „színtiszta szórakoztatás” mellett van, aki szót ejt a társadalomkritikai mondanivalóról is. Bodnár Judit Lola kritikája rátapint arra, hogy az akciódús, látványos felszín „igazi drazségyógyszer”, vagyis álca: szerinte valójában társadalmi igazságtalanságról, korrupcióról, szisztematikus rasszizmusról is szól a sorozat. A Lupin jelentésstruktúrája, véleményem szerint, ennél jóval rétegzettebb: narratív sémája (keresés, nyomozás), szimbolikus motívumai (álcázás, rejtőzés, elrejtettség, játék), intertextusai (Maurice Leblanc ősszövegei és számtalan feldolgozásuk) alkalmat adnak egy olyan filozófiai olvasatra, amelynek középpontjában az igazság és a viszonylagosság állnak.

Tovább a tiszatajonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-02-25 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.