Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Könyvkritika: Parti Nagy Lajos-Réz Pál: Bokáig pezsgőben (2015) (Irodalmi intimpistáskodás egy legendás szerkesztő emlékezetéből)

Az írók halhatatlanok, a szerkesztők ismeretlenek. Pedig nem kis feladat az áradó zseniális mondatözönt megzabolázni, vagy a kevésbé sikerült művet felturbózni, és mindezen feladatok eltörpülnek amellett, hogy az érzékeny művészlelkeket bizony ápolgatni kell, már csak az utókor érdekében is. A nemrégiben elhunyt Réz Pál neve fogalom, a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, majd az azóta megszűnt Holmi című főszerkesztője volt, ismert mindenkit az irodalom berkein belül, napi kapcsolatban állt olyan írókkal, mint Déry Tibor, Németh László, Tamási Áron, Weöres Sándor. A literatúra szerelmeseként nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, amely egy rádiós interjúsorozat könyvváltozata, és nem csalódtam, olyan érzés volt olvasni a sorokat, mintha egy kávéházban ültem volna Réz Pállal és hallgattam volna a vég nélküli sztorikat az írókról, miközben az ő nem hétköznapi életébe is bepillantást nyerhettem.

Tovább a smokingbarrels.blog.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2016-08-14 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.