Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Hofesh Shechter és a Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol a Budapest Táncfesztivál programjában

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY / 2015. április 15. / BUDAPEST

Hofesh Shechter és a Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol a Budapest Táncfesztivál programjában

Két nemzetközi produkció, egy budapesti bemutató és két gála szerepel az április 27-május 3. között megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A nemzetközi kortárs táncélet egyik különleges alakja, Hofesh Shechter társulata, valamint a spanyol flamenco virtuóz Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol lép fel a programban, amelynek része lesz a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója, a Tánc Világnapi Gála és 65. évfordulóját ünneplő Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi táncgálája is.

– A Budapest Táncfesztivált az izraeli származású londoni koreográfus, Hofesh Shechter nyitja meg április 27-én, új előadásával, a deGeneration-nel. A darabot egy preview (előbemutató) keretében láthatja a budapesti fesztiválközönség, mivel Hofesh Shechter a párizsi Theatre de la Ville felkérésére készítette, és a hivatalos bemutatója május 5-én lesz a Theatre des Abbesses-ben – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.
A Budapest Táncfesztiválon ez évben kétszeresen is sor kerül az ünneplésre. Egyrészt megalapításának 65. évfordulójára emlékezik a Magyar Táncművészeti Főiskola, amelynek növendékei április 28-án megosztják majd a Fesztivál Színház színpadát neves – így a bécsi, berlini, drezdai, stuttgarti, ljubljanai, izmiri – táncakadémiák növendékeivel. Emellett idén is, mint eddig minden évben, április 29-én, a Tánc Világnapján a magyar táncélet szereplőit köszöntjük. E napon adja át szakmai elismeréseit a Magyar Táncművészek Szövetsége. A gála rendezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.
Április 30-án táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, az Insomniát a Szegedi Kortárs Balett.
– Az álmatlanság skizofrén, paranoiás tudatállapotain vezeti végig a nézőt az előadás, amely igazán izgalmas művészeti kihívásnak ígérkezik – mondta Ertl Péter hozzátéve, hogy május 2-án és 3-án pedig a kilenc spanyol táncművészből és négy zenészből álló Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol Titánium című produkcióját hozzák el a fővárosi közönségnek, amely a flamenco, a hip-hop és a street dance izgalmas fúziója.

A világ minden táncának ünnepe
A balett meghatározó alakja, Jean-Georges Noverre francia táncművész születésnapját, április 29-ét választotta a Tánc Világnapjának 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottsága. Ettől a pillanattól, a világ minden táncának ünnepe ez a dátum. A nemzetközi táncnap egyik legfontosabb célja, hogy a mindennapi életben népszerűsítése a táncművészetet. Emellett ösztönözni kívánja a kormányzati szerveket, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemi szintig. Míg a tánc az egyetemes emberi kultúra szerves része, hivatali jelenléte ehhez mérten világszerte alacsony. A Nemzetközi Táncbizottság sok éve azért dolgozik, hogy a táncművészet támogatására stabil alapokra tegyen szert az egyes országok egyéni szintjén is. Magyarországon a Tánc Világnapja ma már kiemelt művészeti esemény, számos táncfesztivál, tematikus rendezvényekkel, amelyen megmutatkoznak a hazai táncélet szereplői. Április 29-én, a Magyar Táncművészek Szövetsége gálát szervez, amelyen díjazzák a hazai táncélet kiemelkedő teljesítményeit, produkcióit és a táncművészeket.

Elegancia és minőség
Tudom, hogy túlzás egy Oscar Gálához hasonlítani a mi táncvilágnapi gálaműsorunkat, mégis, bizonyos szempontból azt szeretném, ha vendégeink és díjazottjaink hasonló hangulatba kerülnének, amikor fellépnek a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadára.
A Magyar Táncművészek Szövetsége idén is a Tánc Világnapján, április 29-én adja át a táncművészeti díjakat és én, mint a gálaműsor rendezője, azt szeretném, hogy a művészeket e díjhoz és teljesítményükhöz méltóan tudjuk bemutatni. Számomra ezért is fontos, hogy – ha mondhatom ezt – még belsőségesebbé tegyük a programot, ezért a díjak átadására a hazai táncélet prominens személyiségeit kértem fel, házigazdának pedig Rátóti Zoltán színművészt sikerült megnyerni.
A Tánc Világnapi Gálaest minden évben meghatározott keretek között zajlik, amelyben az est tartalmát az előző évi díjazottak fellépéseiből állítja össze az est rendezője. Utóbbi munkája leginkább az est hangulatában és dinamikájában mérhető. Elegancia és minőség, e két jelző inspirálta a gálaestről alkotott elképzeléseimet.

Vincze Balázs,
a Pécsi Balett igazgatója,
a Tánc Világnapi Gála rendezője

 

program
2015. április 27 - május 3.
MŰvészetek Palotája – fesztivál színház

 

április 27. hétfő, 19.00
deGeneration
Hofesh Shechter Company

április 28. kedd, 19.00
Fiatal fesztiválozók – 65 éves a Magyar Táncművészeti Főiskola
Magyar Táncművészeti Főiskola
Young Festival Makers – 65th Anniversary of the Hungarian Dance Academy
Hungarian Dance Academy

április 29. szerda, 19.00
Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére
a Magyar Táncművészek Szövetsége szervezésben
Gala Evening in Honour of International Dance Day
Organised by the Hungarian Dancers’ Association

április 30. csütörtök, 19.00 BUDAPESTI PREMIER
Insomnia
Szegedi Kortárs Balett

május 2. szombat, 19.00
TITANIUM
Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol

május 3. vasárnap, 19.00
TITANIUM
Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol

 

A Nemzeti Táncszínházról
A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként 2001. december 1-én. Évente negyven társulat több mint 350 előadásának otthona. Új székhelye a Millenáris Teátrum, ahol a 2015/2016-os évadban kezdi meg működését, így a 2014/2015-ös évadot alternatív játszóhelyeken szervezi. Befogadó színházként fellépői a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjai köré épülnek, azonban a tagság nem feltétele a fellépésnek.
A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (USA) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.
Az intézmény repertoárja a néptánctól a klasszikus baletten át a kortárs táncig terjed és nyitott minden korosztály felé. Beavató táncszínházi programján keresztül kiemelt figyelmet fordít a fiatal közönség kulturális nevelésére. Gyermek és ifjúsági színház-pedagógiai tevékenysége – a beavató programok mellett – egy új, a maga nemében egyedülálló előadással bővült. A táncművészet és a színházi nevelés sikeres ötvözésével 2014 januárjában mutatta be tánc/színházi nevelési programját, mely rögtön nagy érdeklődést váltott ki a középiskolás korosztály körében, és amely szakmai díjat nyert a gyermek- és ifjúsági színházak biennáléján.
A Nemzeti Táncszínház a magyar tánchagyomány és kortárs táncművészet támogatója és őrzője.
A táncszakma egyetlen kőszínháza, amely egyaránt biztosítja a nemzeti-, kiemelt- és független kategóriába sorolt táncegyüttesek fővárosi fellépését, valamint az országos és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget annak érdekében, hogy a magyar tánckultúra elérhető maradjon az arra fogékony nézőközönség számára, az elérhető legszélesebb társadalmi körben.

További információ és interjúszervezés:

Hóbor Helga
PR menedzser
Nemzeti Táncszínház
+36 30 815 35 77
hobor.helga@tancszinhaz.hu

  
  

Megjelent: 2015-04-18 18:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.