Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bene Adrián: Patrick Modiano kapta az irodalmi Nobel-díjat

Forrás:
http://www.livreshebdo.fr/article/le-francais-patrick-modiano-prix-nobel-de-litterature-2014
http://www.theguardian.com/commentisfree/emma-brockes-column/2014/oct/09/patrick-modiano-nobel-prize-literature-prize-philip-roth-loser

2014. október 9-én, tizenötödik alkalommal kapta francia szerző az irodalmi Nobel-díjat. Családja révén meghatározó élménye volt Franciaország német megszállása a második világháború idején, műveiben nagy szerepet kap az emlékezés, a múlt feldolgozása. Igaz ez első sikereire, a Les boulevards de ceinture (1972) című regényére és a Sötét Boltok utcájára (1978) is.
Magyarul olvasható további kötetei: Dora Bruder; Augusztusi vasárnapok; A Kis Bizsu.

Eközben sokan Philip Roth díjazásában reménykedtek – sokadszor – hiába. Újra felmerült, hogy a díj nem annyira irodalmi érdem kifejezője, mint inkább kultúrpolitikai döntés, amelynek most (újra) kárvallottja Roth is. (Rosszmájú vélemények szerint nem elég, hogy az amerikai kulturális hegemónia elleni – vélelmezett – harc áldozata, még csak nem is nő és/vagy színesbőrű.)

A kiadója, a Gallimard által szervezett sajtótájékoztatón Modiano maga is a díj feletti csodálkozását fejezte ki, "kissé valószerűtlennek" nevezve, hogy gyermekkorának olyan ünnepelt íróival került így egy sorba, mint például Albert Camus.

(http://www.livreshebdo.fr/article/patrick-modiano-cela-me-semble-un-peu-irreel-detre-confronte-avec-des-gens-que-jai-admires)

  
  

Megjelent: 2014-10-10 05:00:00

 

Bene Adrián (Pécs, 1977) irodalomtörténész, filozófus

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője, az Acta Romanica rovat vezetője. Főszerkesztő-helyettes. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.