Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: Nem a személyes érdeme, hanem a Teremtő ajándéka – Babits-díjas a sokoldalú faddi alkotó, Gáti Mariann

 

 

 

 

 

Nem a személyes érdeme, hanem a Teremtő ajándéka

 

A Babits Mihályról elnevezett megyei alkotói díjat az idén a faddi Gáti Mariann vehette át. A sokoldalú művész verseket ír, szobrokat, grafikákat, tűzzománc-képeket készít és fest. Eddig három könyve jelent meg és 63 kiállítása volt.

 

Gáti Mariann átveszi a Babits-díjat a kakasdi faluházban. Átadók jobbról: Gulyás Gergely miniszter, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő és Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök

Fotó: Ótós Réka

 

FADD Az idei megyenapon, amit szeptember 1-jén a kakasdi faluházban tartottak, Babits-díjban részesült Gáti Mariann. A faddi alkotó 1986 óta készíti egyedi műveit. Nála az egyediség nem pusztán a formai vagy a színvilágra, vagy a hordozó anyagra értendő, hanem minderre együttvéve. Fest merítős papírra, üvegre, deszkára. Készít grafikákat, pasztell és olajképeket, fa- és agyagszobrokat, tűzzománcmunkákat, parasztikonokat. Táplálkozik a hétköznapi, vidéki életből, a mesékből, a nagy írók műveiből, de minden élményt és impulzust, speciális szűrőrendszerein átengedve elegyít alkotássá. Képeit, kisplasztikáit gyakran díszíti flitterrel, gyönggyel, textíliával, tükördarabokkal, búzakalásszal. Szabadon alkot, „szabálytalanul”.

Háza látogatható kiállítóhely, az udvaron pedig – férje, Ragó Károly hathatós segítségével – létrehozta a Meseházat, ahol turistákat, gyermek és nyugdíjas csoportokat fogad, előadásokat, foglalkozásokat tart.

Az eddigi 63 kiállítása közül három az óceánon túl volt: egy Los Angelesben, kettő San Diegóban. Az ott élő magyarok meghívásának tett eleget. A sokoldalú alkotó verseket, meséket és más prózai műveket is ír, melyeket gazdagon illusztrált képeskönyvekben ad közre. Eddig három kötete jelent meg: Napból jöttem, Járatlan utakon, Kékmadaras dal.

Távol áll tőle az önhittség. Azt vallja, hogy nem személyes érdem az alkotókészség, hanem a Teremtő ajándéka. Hálás a családjának, a továbbgondolásra ösztönző irodalmi művek szerzőinek és az égieknek, hogy az elmúlt évtizedekben olyasmivel foglalkozhatott, amiben örömét lelte, s amivel másoknak is örömet szerezhetett. Az elismeréseknek természetesen örül – egy alkalommal még II. János Pál pápa is küldött neki dicsérő levelet, dedikált fényképpel –, de mindennél többre tartja a családi, baráti körben együtt megélt élményeket, a szeretet érzékelhető jelenlétét, elfogadását és továbbadását. Feladatának tekinti, hogy az anyagi világnak, a szellemi világba való felemelését segítse, műveivel szolgálja.

2018. 09. 11.

  
  

Megjelent: 2019-10-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.