Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Dnyeper-parti szelek – Olena Golub kiállítása (Pataki Gábor)

A belorusz Szvetlana Alekszijevics, egy másik posztszovjet, Ukrajnához hasonló történelmi gyötrelmekkel s zavaros jelennel megvert utódállam tényfeltáró krónikásaként Elhordott múltjaink címmel írta meg az Unió s vele a volt szocialista tábor végvonaglásának s cseppet sem könnyű és dicsőséges romeltakarításának, utóéletének történetét. A múltat részben tényleg elhordták ugyan, az emlékművek, párttagkönyvek, jelvények nagy része szobortemetőkbe vagy az ócskapiacra került, de maradékai, tárgyi és érzelmi töredékei, görcsei máig itt kísértenek, még most, a később született generációk gesztusaiban, gondolkodásában is.

Amúgy Olena Golub sohasem hitt a hivatalossá cementezett ideológiákban. A 70-es, 80-as évek moszkvai és leningrádi/pétervári ellenzéki művészcsoportjai és az ellenük bevetett hatósági zaklatások aránylag nálunk is ismertek, de a hasonló kijevi mozgalomról, a Ruhról alig tudhatunk valamit. A szabadabb kifejezés mellett az elnyomott ukrán identitást is kifejezni akaró csoport tagja volt Golub is vonagló vonalakból összeálló, rossz közérzetről tanúskodó képeivel. Művei a 90-es évektől kezdve egyre groteszkebbé válnak, a számunkra az egykori szovjet mesekönyvek, például Szuetyin illusztrációból ismerhető képi világ vaskos farce-okká alakul Golub kezén, rózsaszín macskák, sárga nyulak, kövér kofaasszonyok, nyalókát szopogató emberek népesítik be őket.

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-08-08 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.