Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy forradalmi életmű, a VÉGE felirat felől nézve – Dušan Makavejev-portré (Forgács Iván)

 

 

Borzasztó leírni, nem a cinizmus mozgatja az ujjakat a laptopon: Dušan Makavejevnek meg kellett halnia, hogy eszünkbe jusson, hogy élt. Hogy felidéződjenek bennünk filmjeinek címei, képsorai, hangulati, szemléleti sajátosságai, és a fejünkhöz kapjunk: hát persze, ő volt a jugoszláv új hullám, a végül „feketének” minősített novi film vezéralakja, a modernista európai filmművészet egyik legjelentősebb egyénisége. Egykori kedvencünk, bálványunk.

 

Makavejevet a kelet-európai progresszív szellemiségnek illett a zászlajára tűznie, harcolkodva filmjei bemutatásáért, s örömünnepet ülnie, amikor a rendszerváltás táján ez végre megtörtént. Midőn az első vetítések idején Budapestre érkezett, még rengetegen akarták látni, kezet szorítani vele, kérdésekkel megszólítani. Mindebből egy kötelezően szomorkás sóhaj maradt: istenem, ő is elment… Nyolcvanhét éves volt. Hogy múlik az idő…

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-07-28 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.