Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Barátsággal ezen a szép napon – Ketykó István tudósítása Debreczeny György ezen a szép napon – Thomas Bernhard breviárium című kötetének bemutatójáról

 

 

 

Barátsággal ezen a szép napon

 

Az idei könyvhétre jelent meg a szegedi AJ TÉKA Kiadó gondozásában Debreczeny György ezen a szép napon - Thomas Bernhard breviárium című verseskötete.

A Magyar Írószövetség könyvtárában június 5-én 17 órai kezdettel könyvbemutatót tartottak. Köves István újságíró, költő, a kötet szerkesztője köszöntötte a szerzőt, Annus Gábort, az AJ Téka Kiadó vezetőjét, valamint az igen gyér számmal megjelent vendégeket.

Köves István röviden vázolta a szerző irodalmi munkásságát, majd arról faggatta Debreczeni Györgyöt, honnan jött az ötlete, hogy a 20. század második felének egyik legjelentősebb német nyelvű szerzőjének, Thomas Bernhardnak állítson emléket verseiben? Ugyanis Bernhardnak a  Frost (Fagy) című regénye volt első írói sikere, mely után „soha többé nem írt verset, vagy ha magában írt is, ilyeneket soha többé nem publikált.” ( Idézet Adamik Lajosnak a könyvhöz írott ajánló soraiból.)

Debreczeny György elmondta, hogy két évvel ezelőtt olvasta Bernhardt A mészégető című, Tandori Dezső fordításában a Magvető Kiadónál 1979-ben megjelent regényét, utána kezdte írni a kötetben olvasható verseit. Közben valamennyi magyar nyelven megjelent művét elolvasta; a verseket nagy örömmel írta. Volt olyan nap, hogy négy-öt verset is megírt.

Annus Gábor, az AJ Téka Kiadó vezetője megemlítette, hogy bár a szerzőnek a kiadónál 2017-ben sötét lesz, valamint 2018-ban a zengőkövön szirmok zápora címmel két önálló kötete is megjelent, de személyesen még csak ma találkozott először Debreczeny Györggyel, aki több versét is felolvasta könyvének bemutatóján.

A könyvbemutató megkezdése előtt e sorok írójának a következő szavakkal dedikálta új könyvét: „Istvánnak barátsággal ezen a szép napon. Budapest, 2019. június 5. Debreczeny György”, majd a bemutató befejezése után szintén dedikált pár kötetet.

 

  
  

Megjelent: 2019-06-10 12:00:00

 

Ketykó István (Szügy, 1946. november 27.) Spangár András-díjas költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.