Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


TÚL A KOCKÁN Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából / Magyar Nemzeti Galéria (Zöldi Anna)

Weininger Andor a Bauhaus Fun-departmentjének frontembere volt. Zenekar, színház, bábok, díszlet, jelmez és képzőművészet – a rendkívül sokoldalú művész egymaga megtestesítette mindazt, amiért annak idején az új művészeti mozgalom létrejött: az élet minden területét átható új esztétikát. A Magyar Nemzeti Galéria tárlatának fókuszában egy bizarr kompozíció, Weininger mechanikus színháza áll. ZÖLDI ANNA ÍRÁSA.

 

Absztrakt revü – ez a hivatalos elnevezése a színes geometrikus alakzatok mozgatásával elképzelt színpadi produkciónak, de a név lehetne akár az alkotó pályájának mottója is. A ma Horvátországhoz tartozó Karancstól New Yorkig ívelő életút bővelkedett földrajzi állomásokban, Weininger nem habozott odébbállni egy várossal, országgal vagy kontinenssel, ha a körülmények vagy saját művészi ambíciói arra kényszerítették. A tárlat katalógusában az általa művelt műfajok felsorolása másfél sort tesz ki: festő, grafikus, illusztrátor, designer, bútortervező, építész, színpad- és jelmeztervező művész és zenész – és akkor még nem említettük, ami az életút egyes stációit professzionális tömörséggel összefoglaló falszövegből tudható, hogy kabaré-konferansziéként is megállta a helyét. Imponálóan széles skálán mozgó aktivitása rácáfol az egyébként is revízióra szoruló sztereotípiára a Bauhaussal kapcsolatban. 

 

Tovább a revizoronline.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-05-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.