Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Pfeiffer Gábor: Minden városban adj pénzt....2013 Innsbruck

 

 

 

Minden városban adj pénzt....2013 Innsbruck



Állok az ablaknál négy emelet magasban, miközben szerelem a lamellát.

Van egy percem, hogy elmélázzak.

Az utcán mindenféle emberek sietnek. Négerek jamaicai sapkában, sárgák szép ferde szemmel, törökök kendőben, slamposak, punkok taréjjal – mai szemmel viccesek –, fiatalok piercinggel, iphonnal, és talán magyarok is lesütött szemmel.

Mivel egy kis faluban nőttem fel, nekem furcsa ez a sokszínűség, de szeretem, elfogadom. Otthon mikor fogjuk elfogadni, hogy más emberek is élnek mellettünk, velünk?

Az előbb beszéltem egy szlovákiai magyar cigány fiúval, aki Ózd környékén él, és nyolc hónapja nem látta a gyermekeit, se ő se a felesége. Sírva mesélte, hogy karácsonyra sem tudtak hazamenni, mert kirúgják őket az állásukból. Mindketten itt dolgoznak, és küldik haza a pénzt a nagyszülőknek, akik a kicsikre vigyáznak. Nem lehet könnyű nekik sem.

Szemben egy éjszakai bár: Lady 'O'. Egy gyönyörű ében nő lép be épp az ajtón. Délután két óra van, kezdődik a műszak. Ki tudja mikor lesz vége? Sosem lesz vége? Ki megy be egy sztriptízbárba délután kettőkor?

A bár mélygarázsába most áll be egy Hummer. Benne valószínűleg a tulaj és egyetlen társa egy drága öleb, na meg az épp ügyeletes filippínó kedvenc.

Egy hajléktalan is felbukkan, de ő csak kullog. Előtte a boltból lopott bevásárlókocsi, melyben egyetlen társa, a játszótéri keverék, Néró von Bahnhof, a kutya pihen. Eldobja üres sörös dobozát, miközben magában motyog. Igen itt is vannak sajnos, ez nem válogat országot.

Minden városban adj pénzt egy koldusnak Próbálom betartani Hobo tanácsát. Eddig sikerült is, de itt Innsbruckban mindig úgy találkozom velük hogy épp nincs nálam pénztárca. Holnap lesz.

Meglátok egy fiatal nőt két kisgyerekkel. Hatalmas bőröndöket húznak maguk után (az egyik pici is) Mellettünk a pályaudvar....vajon hová mehetnek?

A téli szünetnek már vége, üdülni, síelni aligha mennek.

Talán végleg elromlott egy házasság, vagy épp most igyekeznek a szerető apához, aki új helyen új életet kezdett? Ki tudja? Innen a magasból nehéz megítélni. De ha ott lennék sem kérdezhetném meg... nem illik. Sorsok vonulnak el mellettünk. Nem tudjuk hová, miért...

Lassan vége a mai műszaknak. Lemegyek a helyi Tescobamelós ruhában. A pénztáros lány vajon mit gondol rólam? Ki vagyok, mit keresek itt? Vagy semmit nem gondol, mert megszokta a furcsa arcokat?

Életek, sorsok... ki dönti el melyik a miénk?



  
  

Megjelent: 2019-05-23 20:20:00

 

Pfeiffer Gábor (Dorog, 1967) énekes, hangszeres zenész

 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.