Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Andy Warhol Békéscsabán

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiállításán – a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő – Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum (Mezőlaborc/Medzilaborce, Szlovákia) gyűjteményéből származó nyolcvan (!) műtárgyat mutat be. Az Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című kiállítást 2019. február 20-tól május 26-ig a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében tekinthetjük meg. A műalkotások mellett a művész személyes tárgyai, öltözékei közül is bemutatkozik néhány darab.
A bemutatott gazdag képzőművészeti anyag jónéhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers és egy nagyobb önarckép válogatás is. Tehát olyan művek szerepelnek Békéscsabán, amelyek javarészét a világon bármerre járunk, mindenhol ismerik. Előbbiek mellett a tárlat kuriózuma az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt ruszin származású Warhola család harmadik gyermeke, a kis Andy keresztelő ruhája, amely, sok alkotás mellett, most először látható Magyarországon.

Tovább a magyarmuzeumok.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-03-19 04:52:18

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.