Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Döme Barbara: Légy a borsólevesben

 

 

Légy a borsólevesben

 

A légy szép nyári napra ébredt. Nyújtózkodott, jól megtornásztatta mind a hat lábát, fejkörzést végzett, átmozgatta a potrohát is, majd kirepült a konyhába, hogy reggeli után nézzen. Az asztalon morzsát sem talált, a házigazda lefekvés előtt alaposan kitakarított. A légy pechére, vendégeket vártak, ezért csillogott-villogott minden.

A légy néhány hónapja költözött új otthonába. Korábbi főbérlője egy tisztaságmániás asszony volt. Állandóan fertőtlenített, undorodott a rovaroktól. Ha meglátott egyet, irtószer, vagy légycsapó után nyúlt. „Kész életveszély volt vele az együttélés” – panaszkodott a légy egy interjúban. Arról kérdezték, mikor találkozott utoljára a főbérlőjével, tud-e arról, hogy ellenségei lettek volna. A nőt ugyanis egy tányér levesbe borulva találták meg a szomszédok. Belefojtották az ételbe. Borsólevest evett, amikor meglepték. Fejét addig nyomták a tányérba, amíg megfulladt. A légy jót vacsorázott az asztalon felejtett levesből, amikor a helyszínelők magára hagyták. Másnap összecsomagolt, és elköltözött. Apróhirdetésben talált szobát. Azt mesélte új főbérlőjének, zavarta, hogy valaki meghalt előző lakóhelyén, ezért szedte a sátorfáját.

Új főbérlője kedves volt. Első találkozásukkor felajánlotta, hogy tegeződjenek. Teát főzött a légynek és aprósüteménnyel kínálta. Az meg elégedetten dörzsölte a tenyereit, ismét megfelelő helyre lelt. A lakbér is elviselhetőnek bizonyult. A légynek jó munkát talált, futotta arra is, hogy jobb környéken béreljen szobát. Ez számára olyan volt, közvetlenül a szeméttelep szomszédságában, amit a légy minden nap körberepült. Mindig erről álmodott. Rohadó maradékok, kidobott tárgyak, melyekből mindig lehetett energiát gyűjteni. Jól élt, néhány hónap alatt meghízott. Miután észrevette, hogy tokát eresztett, tornázni kezdett. Minden reggel tornázott egy órát. Ismerősei irigyelték boldogságát. Csak egyvalami hiányzott az életéből, a társ. Sosem volt házas, leghosszabb kapcsolata sem érte meg egy romantikus film végét. A szenvedély hiányzott az életéből, együttélésre nem vágyott. Ajánlották neki, hogy menjen kurvázni. Először tetszett neki az ötlet, ám másodjára már sajnálta a kifizetett pénzt. Hirdetéssel próbálkozott. A jelentkezők vagy nem tetszettek neki, vagy nem legyek voltak, ő pedig csak magfajtával akart kezdeni. Egyszer beadta a derekét egy darázsnak, csúnya allergia lett a vége. Azóta a mézet is messziről kerüli.

Egyik este a szeméttelep körül repdesett, amikor meglátott egy formás légy hölgyet. Egy beszáradt lekvárosüveg tartalmával küzdött. Ő segítőkészen felajánlotta, ha éhes fáradjon vele, szívesen megkínálja valami harapnivalóval. Akkor este szerelmeskedtek is, és megbeszélték a következő légyott időpontját.

Ám amikor vacsorázni készültek, a légy semmit nem talált a konyhában. Bosszús lett. Csapkodott, káromkodott. Pedig úgy tervezte, valami különlegeset készít szeretőjének. Körbezümmögte a kenyereskosarat, ott sem talált semmit. Csak egy almát hagytak az asztalon. A légy puffadt a gyümölcsöktől, az almával nem tudott mit kezdeni.

Közben megérkezett a főbérlője. Piacon volt, két teli kosarat cipelt. Vendégeinek főzött. Hagymát aprított, aztán borsót vett elő a zacskóból. A légy szerette a borsólevest. Elmosolyodott. A főbérlő ki-be járkált főzés közben, nem vette észre, hogy a légy dézsmálja az előkészített alapanyagokat. Hol a húsra ment rá, aztán a tortába evett bele. Leginkább a borsólevest várta, azzal akarta megtömni a hasát. A sok kóstolgatástól elálmosodott, úgy gondolta, alszik, egy keveset. Csörömpölésre ébredt. Főbérlője terítés közben összetört egy tányért. Megvágta az ujját. A légy kirepült a konyhába. Az asztalon gőzölgött a friss leves.

A légy úgy gondolta, amíg az asszony az összetört cserepekkel, meg az elvágott ujjával foglalatoskodik, ő lakmározik a finomságból. Rárepült a tányér szélére. Virágos porcelán volt, a szélén kevés zsír, kicsit csúszott. A légy egyik lábával óvatosan megkapaszkodott a tányér szélében, próbálta elérni a gyöngyöző levest. Mire megkóstolhatta volna, a főbérlő már csapott is a konyharuhával. Szemtelen, piacinak nevezte, mire a légy agya elborult. Nem ehetett, ráadásul vérig sértették. Főbérlője hajára repült és koncentrált. Erejét megsokszorozta a gyűlölet, már nyomta is az asszony fejét a tányér felé. Az hiába sikoltozott, kapálózott, nem volt menekvés. A légy jóllakott a borsólevesből.

A rendőrök sorozatgyilkost keresnek, a légy ismét apróhirdetéseket böngész. Van kiadó szobád?

 

  
  

Megjelent: 2017-09-24 16:00:00

 

Döme Barbara (Debrecen, 1973) újságíró, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.