Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Acta Romanica – Francia irodalmi díjak 2017. 2. rész

 

Összeállításunk előző részét egy díjazott krimivel fejeztük be, folytassuk egy másik, bűnügyi regényeknek szánt díjjal. A Point hetilap által alapított európai krimi-díjat 15. alkalommal adták át; a lyoni Festival Quai du polar megnyitóján a civilben ügyvéd Hannelore Cayre La daronne „A mutter” (La daronne – Éditions Métailié, 2017) című regénye kapta. A szegénység társadalmi problémáját empatikusan bemutató regény főhősnője, Patience Portefeux egyedül neveli gyermekeit és fizeti demens anyja gondozásának költségeit. Fordításból mindezt nem tudja előteremteni, ezért különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül droggal kereskedik. A feminista olvasatra is nyitott történet rámutat a szegénységből való kitörés lehetetlenségére – már ami a tisztességes utat, a szorgalmas tanulást és munkát illeti…

Az év legjobb bűnügyi képregényének járó díjat Olivier Berlion „A bíró – a meggyilkolt köztársaság” (Le Juge: la république assassinée – Dargaud, 2017) című sorozatának harmadik kötete kapta. Ugyancsak a lyoni fesztiválon adták át a legjobb ifjúsági kriminek járó díjat, amelynek zsűrijét általános iskolások alkották. A nyertes Aurélie Neyret – Joris Chamblain „Az arc nélküli istennő” című képregénye (La déesse sans visage, Soleil, 2016), Les Carnets de Cerise című sorozatuk 4. része. (Bővebben lásd: http://lebazarlitteraire.fr/les-carnets-de-cerise-tome-4-la-deesse-sans-visage/) A közönségdíjat Andrée A. Michaud québeci írónő Bondrée című regénye kapta; a bűnügyi sorozatok díját Colin Niel „Csak az állatok”-ja (Seules les bêtes – Éditions du Rouergue, 2017). A könyv idén elnyerte az Espaces Culturels E.Leclerc díját, a Prix Landerneau-t is.

 

Prix Alexandre-Vialatte

Az Alexandre-Vialatte-díjat Eric Vuillard Július 14. című történelmi regénye (Actes Sud, 2016), valamint életmű-kiadása nyerte. Az olvasmányos történet a Bastille 1789-es ostromának elfelejtett résztvevőit eleveníti meg. A hétköznapok történetét, a történelmi események alulnézetét, az akaratlanul történelemformáló erővé vált kisembereket mutatja be a regény, hasonlóan az írónak az elmúlt években megjelent három regényéhez.

 

Prix de Sorcières

A Francia Könyvtárosok Egyesülete és az Ifjúsági Könyvkereskedők Egyesülete által alapított „Boszorkány Díj” hat kategóriában díjazta a 2017. év ifjúsági irodalmát a júniusi Dijoni Könyvvásáron. Az egészen kicsik (Tout-petits) kategóriában Delphine Chedru „Azt mondta Paul…– Lapozz és fedezd fel a meglepetést!” című könyve (Paul a dit ! Tourne la page et découvre la surprise – Hélium, 2016) kapta az elismerést, a rövid szöveges részekkel kísért képeskönyv („album”) kategóriában pedig egy, a másság (itt a Down-szindróma) elfogadásáról szóló történet nyert díjat, Nada Matta: Petite Pépite (MeMo, 2016, belelapozhatunk itt: http://www.editions-memo.fr/petite-pepite?lang=fr). A „már tudok olvasni” („premières lectures”) kategória győztese Delphine Perret „Björn – hat medvetörténet”-e (Björn : six histoires d'ours – Les Fourmis Rouges, 2016). A „romans juniors” (ajánlott 9 éves kortól) kategóriában Jakob Wegelius Sally Jones című regénye (Thierry Magnier, 2016) nyerte. Ennek főhőse az emberek között nevelkedett kis gorilla, akinek kedves gazdáját, barátját hamis vádakkal bebörtönzik, ő pedig kalandos nyomozásba kezd, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. A 12-16 évesek számára írt („ado”) regények között Xavier-Laurent Petit regényét, „A medvetáncoltató fiát” (Le fils de l'Ursari L’école des loisirs, 2016) ítélték a legjobbnak, amely a francia vándorcigányok kalandos életét mutatja be egy kisfiú szemével, akiről kiderül, hogy páratlan tehetsége van a sakkhoz. Az ifjúsági ismeretterjesztő irodalom kategóriában Julie Guillem”Felhőatlasz” (Atlas des nuages – Actes Sud junior, 2016) nyert, amelyből megismerhetjük a felhők keletkezését, mozgását, fajtáikat.

 

Prix Québec-France Marie-Claire Blais

A 13. alkalommal odaítélt díjat a Québeci Nemzetközi Könyvszalonon vehette át Parisa Reza „Vigasztalások kertjei” (Les jardin de consolation – Gallimard, 2015) című regényéért, amely Irán 1920 és 1953 közötti időszakába vezeti az olvasót. Írástudatlan földművesek és pásztorok világát ismerjük meg, ahol egy nagy szerelem gyümölcseként megszületik egy zseniális fiú, aki változtatni akar az igazságtalan társadalmi berendezkedésen. A könyv 2015-ben megkapta az első regényesek között 2006 óta kiosztott Senghor-díjat is.

 

Prix de la Closerie des Lilas

Az írónők körében odaítélt, 3000 euróval járó díjat Oriane Jeancourt-Galignani harmadik regénye, az Hadamar (Grasset, 2017) kapta. Az 1945-ben játszódó történet színhelye Hadamar, az a hesseni város, amely pszichiátriai klinikájáról híres, és a nácik által a fogyatékkal élők ellen itt elkövetett rémtettekről. Az Aktion T4-ről szenvtelen hangon megírt, dokumentaristának is tekinthető regény elnyerte a Prix Orange du Livre-t is 2017-ben.

A díjjal kapcsolatos magyar vonatkozású érdekesség, hogy 2016-ban Julia Kerninon kapta meg „Kiss Attila utolsó szerelme” című regényéért (Dernier amour d'Attila Kiss – Rouergue, 2015).

 

Goncourt-díjak

A legjobb elbeszéléseknek járó díjat 2017-ben az énekesként ismert Raphaël Haroche kapta „Vissza a tengerhez” (Retourner à la mer – Gallimard, 2017) című kötetéért.

A legjobb első regénynek járó díjjal Maryam Madjidit jutalmazták „Marx és a baba” (Marx et la poupée – Nouvel Attila, 2017). Az iráni származású irónő gyermekkorát eleveníti fel, Khomeini ajatollah forradalmát és családja emigrációját. Személyes sorsán keresztül tárgyalja a szülőföldhöz, az anyanyelvhez, a családhoz való viszonyt egy idegen országban új hazára találó, oda beilleszkedő gyermek nézőpontjából.

 

Prix Maison de la presse

A díjat idén Philippe Besson önéletrajzi regénye kapta, a „Hagyd abba a hazudozást!” (Arrête avec tes mensonges – Julliard, 2017). A regény egy fiatal meleg fiú első szerelmét állítja középpontba, elbeszélésmódjában elbizonytalanítva a fikció és a valóság határait. A több, mint százezer példányban eladott könyvnek már készül a filmváltozata, Olivier Peyon rendezésében.

 

Prix Simone Veil

2017-ben a díjat megosztva kapta Theresa Révay „Az élet csak egy pillanatra táncol” (La vie ne danse qu’un instant – Albin Michel, 2017) című regénye és Sabine Melchior-Bonnet esszéje, a „Nagy emberek és anyjuk: XIV. Lajos, Napóleon, Sztálin és mások” (Les grands hommes et leur mère: Louis XIV, Napoléon, Staline et les autres – Odile Jacob, 2017). Theresa Révay a magyar olvasó számára is ismert, most díjazott történelmi-szerelmi kalandregénye is a második világháború előtti évtizedekben indul, ezúttal Rómában, Mussolini abesszíniai diadala után.

 

Grand Prix de l’Imaginaire

A science fiction műfaj díjait a Saint-Maloban rendezett „Meglepő idegenek” fesztiválon osztották ki, több katergóriában. A francia nyelven írt regények közül Romain Lucazeau kétkötetes regénye, a Latium (Denoël, 2016) kapta a díjat, az ifjúsági kategóriában Roxane Dambre három kötetes regénye, a Scorpi (Calmann-Lévy, 2016-2017).

 

Forrás: livrehebdo.fr, bedetheque.com, la-croix.com, liberation.fr

Összeállította: Bene Adrián

 

 

  
  

Megjelent: 2017-09-19 16:00:00

 

Bene Adrián (Pécs, 1977) irodalomtörténész, filozófus

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője, az Acta Romanica rovat vezetője. Főszerkesztő-helyettes. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.