Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Valaki, valamikor, valahol – Hegedűs 2 László Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítása

 

 

 

 

Valaki, valamikor, valahol – Hegedűs 2 László Az eltűnt expoziciós idő nyomában című kiállítása

 

 

2023. október 14-én nyílik Hegedűs 2 László Munkácsy- és Balázs Béla díjas vizuális művész, Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

A tárlat a múlt, ez eltűnt idő vizuális feldolgozását jeleníti meg. Egy ismeretlen családi fotóalbum képeinek transzformálásával, egy ismeretlen személy ismeretlen élettörténetének nyomait mutatja be a kiállítási teret betöltő periodikus fázisképeivel. Valaki, valamikor, valahol. A képek lírai érzékenységgel, a hangok, színek, illatok, érzelmek vizuális képekbe illesztésével azt a technikát követik, amit az elbeszélő irodalom klasszikusa, a kiállítás címével megidézett Marcel Proust is alkalmazott Az eltűnt idő nyomában c. regényében. Hegedűs 2 képköltészetének középpontjában egy nő élettörténete áll, egészen apró gyerekkorától érett, felnőtt koráig. Itt megszakad az élettörténet rögzítése és csupán az üres képsarkok jelzik, hogy a történet nem az utolsó felvételnél ért véget. A folytatás lehetséges verzióit Hegedűs 2 a szemlélőre bízza.

Az ócskapiaci sétáim során a tárgyak pásztázásakor egy családi fotóalbumon állt meg a szemem. Lapozgattam, nézegettem, magamhoz vettem, majd hazaérve beléptem a családi fotóalbum fényképeinek időterébe, ahol a család hangjai a képzeletben hallhatóak voltak, de minden más, ami látható volt átváltozott. Egyedül csak egy lány arca maradt az időben változóan változatlan. Az albumban egy család exponált napjai követik egymást. A képek önmagukban is árasztanak valamit abból az időszakból, amikor a fotók elkészültek, ezt digitálisan transzformáltam át. Ezáltal hangulatában is egy új képi látvány jött létre. A családi album története megszakad, csak a fényképek helyét rögzítő kis képsarkok jelzik az eltűnt expozíciós idő hiányának nyomait. Valahol, valamikor, valakivel, valami történt.”

Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítást október 14-én, szombaton 17 órakor Csanádi-Bognár Szilvia PhD művészettörténész, esztéta nyitja meg. A tárlat november 4-ig látogatható a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

 

 

  
  

Megjelent: 2023-10-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.