Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Dinók Zoltán: Mi köze az írónak a háborúhoz?

 

Az apám 44-es születésű, abban a korban született, melyben a világ a legnagyobb tragédiáját és katasztrófáját élte át. A második világháborúról beszélek. Nem tudom, hogy miért kellett az apámnak ebben a korban születnie, mert a háborús trauma baja sem jár egyedül. De még mennyire nem!

Habár nem értem, miért volt ez olyan nagy tragédia az apám részéről is, hiszen akkor még csecsemő volt, mikor – 44-ben úgy látszott hogy győznek az angolok, az amerikaiak, és persze az oroszok. Anyám azt mondja hogy az sem jó, ha egy anya, – mármint az apám anyja – , egy ilyen korban, egy ilyen nyomorult és elgazemberesedett világban hozza világra gyermekét.

Nem tudom mi igaz ebből, mi nem, tény hogy Európa a negyvenes években romokban hevert s az, hogy apám mindannyiunkat megtanított a Hitler elleni óriási gyűlöletre.

Sokat mesélt, vagy legalábbis hangoztatta a táborok poklát. Az ott elveszetteket. Pedig nem volt zsidó. (Cigány sem). Én tudom, a Bibliában írva van: Nemzet – nemzet ellen támad, és az apák bűne a fiaikban folytatódik tovább. Nemcsak az apák bűne, a szenvedése is – ezt én teszem hozzá.

Valószínűleg a szigorú nevelése hozzájárult hogy az életben maradt családtagjaim életét feldúlja – főleg engem – viszályt robbantson ki testvér és testvér között, drámát szítson családon belül. Így aztán gondolhatja az olvasó – mennyire gyűlölöm a háborút. Az ő nemzedéke – ez a haldokló nemzet – csak minden tagadásához vezetett. Az ő fiatalsága kemény volt, az én generációm tized annyira sem. Ezt tudomásul kéne vennie az Istennek is. Talán a háború okozta azt is, hogy ha látott egy olyan könyvet, amin kereszt volt, azt félre dobta? Istennek valóban vannak bűnei. Hogy pár példát mondjak: a középkorban elhunyt – pestisben lévő szerencsétlen ember, a romantika idejében élő szerencsétlen művészek sorsa, a második világháborúban elveszett angol vagy francia katona és így tovább…

Miért hagyta ezt? És Auschwitz? Azt hogy nézhette el? Mintha Isten a második világháború idején aludt volna. Ahogy Radnóti mondta: „Oly korban éltem én e Földön”. Milyen igaza van… Apám is ennek lényegét hangoztatta tulajdonképpen….

Nem tudom miért kellett apám nemzedékének ilyen szörnyű korban élnie?... Ezt szépen tudat alatt továbbvitte sajnos bennem, a testvéreimben talán nem…

De hát az idő talán begyógyítja a sebeket…

  
  

Megjelent: 2016-03-13 17:00:00

 

Dinók Zoltán (Kecskemét, 1981) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.