Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: A hercegnő mosolya

 

A hercegnő mosolya

 

A trónteremben felzengtek a harsonák, majd a király kihirdette a legújabb rendeletét: Kerek egy éve már, hogy nem látta a lányát mosolyogni, és féltette az egészségét; úgyhogy akinek először sikerül mosolyra bírnia a hercegnőt, az busás jutalomban részesül.

Közben egy kisfiú óvatosan rángatni kezdte egy szolgáló szoknyáját, majd mikor az közel hajolt, a fülébe suttogott:

– Anyu, kimehetek az udvarra játszani?

– Szaladj, de csak csendben! Ne zavard a felnőtteket!

A gyermek próbált halkan lépkedni, de a cipők kopogása mégis visszhangzott a csarnokban. Mikor újra csend lett, előlépett az udvari bolond. Először tréfákat mesélt, utána zsonglőrködésbe fogott, a végén elkeseredésében szándékosan elesett, de a hercegnő szája meg sem rezzent.

– Annyi szomorúság és szenvedés van a világban! – mondta végül a hercegnő. – Miért kellene mosolyognom mások szerencsétlenségén?!

A bolond elköszönt, és kiment a teremből. Egy nemes úr lépett elő, szolgái sorra mutogatták a csodálatos ékszereket, drágaköveket, festményeket és faragott szobrokat, amiket a nemes úr, mind a hercegnőnek ajánlott fel.

– Apám a király, mindent megkaphatok, amire csak vágyom – legyintett a hercegnő. – Miért érezném magam jobban pár kacattól?!

A nemes úr is csalódottan távozott, következőnek egy bölcs tanító volt soron. Mesélni kezdett csodás tájakról, ismeretlen vidékekről, szörnyekről, fenevadakról, és egy bátor lovagról, aki megküzdött a veszélyekkel, és a birodalom hősévé vált.

– Kedves történet – szólt a hercegnő –, de ez csak kitaláció. Miért lenne jobb kedvem holmi dajkamesétől?!

Egymás után érkeztek az újabb és újabb próbálkozók, mindannyian felsültek. A hercegnő némán tűrt, de amikor végre elfogytak a jelentkezők, megkérte az őröket, hogy kisérjék el egy sétára. Amikor kiléptek a kastélyból, a kisfiú ott ült a lépcsőn, és zokogott.

– Mi történt veled? – hajolt oda hozzá a hercegnő. – Mi a baj?

– Nem találom az anyukámat! A kertben fogócskáztam a többiekkel, de egyszercsak eltévedtem, és nem találok vissza!

– Ne sírj, nincs semmi gond! – mondta a hercegnő, miközben a fiú arcáról törölgette a könnyeket. – Meg fogjuk találni az anyukádat! – Közben kedvesen mosolygott a gyermekre, hátha megvigasztalódik.

 

 

  
  

Megjelent: 2017-10-11 16:00:28

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.