Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Rimóczi László: Egy potenciális útbaigazítás

 

 

Egy potenciális útbaigazítás


Mit téblábol idekint? Merre tart? Csakúgy itt koslat az információs szupersztrádán?
Ja, hogy eltévedt...
Mindjárt mondom az utat.  
...Ha jobban jobbra tekint, láthat pár elejtett mondatot, ha felnéz, láthatja, hogy arra nincsenek szavak. Ha középre tekint, sorok közé esik.

...Azt meséltem már, amikor íráson kapták a szép szavú írót? Nagyon jó sztori, majd egyszer elmesélem. Ez a szép szavú író nagyon szereti az esti Budapestet, szerinte olyankor az épületeknek arca lesz. Ez a szép szavú író nagyon szeret kényelmetlen kérdéseket is feltenni, szinte bárkinek: „Milyen gyakran szokott ön lopni? Ön kiment már a divatból? Ön kiváló konfliktuskezelő? Versenyképes a fizetése? Ön elvált? Ön enervált? Ön agilis? Ön teátrális? Ön normális? Ön munkaerő? Ön összeegyeztethető a cég profiljával? Önnek egy főre esik a jövedelme? Az Ön világa való? Ön számottevő? Ön nyílt forráskódú? Ön kiszolgáló?”
Az írás azért faramuci műfaj, mert az olvasónak saját magának kell bevinnie a szöveget a szervezetébe, többnyire szemen át, ahogyan azt az olvasás matematikája diktálja. Egy képre csak rá kell pislantani, a zenére meg odafülelni. Az írás nem ilyen.
Hol is tartottam...? Ja, útba akartam igazítani magát: szóval, elindul itt egyenesen, megy három saroknyit, ott lesz az új gyógyszertár, vagy a régi cukrászda. Elmegy a templom, meg a cérnagyár mellett, és már mindjárt ott van a Gerbera utca, tetszik érteni? Követi? Onnan elindul lefelé, és a Bálna utcára lyukad ki. Ott lesz a faiskola. Amellett van a Kiskakas vendéglő, az Istvánka vezeti, ha betér, mondja meg neki, hogy üdvözlöm. Ihat is valamit... én úgy vagyok vele, hogy ha a férfi szomorú, rajta segít a pia, de a szomorú nőn nem. Na, mindegy... Szóval, megy tovább a Frangepán utcán, majd jön a mágnesgyár. Mágneseket gyártanak a hőmérők hátára, kirakod az ablakrácsra, ránézel, látod, mennyi az időjárás, ...Na, mész aztán tovább, ottan lesz a zsákoló üzem, ott dolgozott még tavaly a sógorom, de elbocsátották idő előtt, hogy tudniillik, nehogy módjába álljon a kártérítés követelése. Tüdőtágulatot mutattak ki nála, vélhetően az oldószer miatt, amivel a kürtőket sikálta. A cég is tudja. Még mielőtt a tünetek megmutatkoznának, elküldik őket. És megy tovább. Ott lesz a Gyöngyvirág presszó és a Nagyközért. Múlt héten akciós volt az olasz citromlikőr. Én nem szeretem, csak egy kicsit az ebéd előtt, egy ujjnyit. Meg az ebéd után. Szóval, a betonkeresztnél balra és a köztemetőnél… nem, hülyeséget beszélek, miért nem szólsz, hékás? ...A Kolbászos büfénél lekanyarodsz az Ördög tó felé, és végig az oldalán haladsz, csak éppen az utolsó pillanatban fordulj fel a Bublegum táblánál, és ott van a Guják Jancsiék háza. Ő nem engedte be az oroszokat anno. De a mai napig se! ...Ha lát platánsort, befordul a kaolinpihentetőnél és az első utcán jobbra. Aztán fel a templomig...Ott volt a lányom esküvője, annyit még életibe nem ropta, mint utána a lagzin. A férje meg közgazdasági doktor, tetszik tudni. Végre van doktor a családban. Mert az nem mindegy manapság, kinek adja a lányát az ember, mert teszem azt, tőlem lehet becsületes pék, aki megszámlálja a maradék bucit műszak végén, csak ügye mennyit keres? Az én unokám is kapjon meg mindent, amikor majd folyamatba kerül. Na, szóval elhalad a Polgármesteri hivatal előtt, el a dísznövényzet mellett, ott lesz a kis tér a Mária szoborral. Én festettem a tetejit, majd nézze meg. Várjon... Hogy lenne onnan a legegyszerűbben...? A tavat mondtam már? Mondtam. Hát a Bublegum táblát? Azt is... Igen, onnan nyílik a Petőfi utca és ott van mindjárt! És úgy jön vissza, hogy egyszerűen csak felkanyarodik a szódásnál.

JÓ UTAT!

 

  
  

Megjelent: 2017-09-30 16:00:26

 

Rimóczi László (1979) újságíró,  a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.