Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Standovár Ágota: Kirityálé

 

Kirityálé

 

ÍZELTLÁBÚAK TÖRZSE

rovarok osztálya

kérészek rendje

· kirityálék

 

Génmanipulációs kísérletek során a nászikirittyentő és a létrás-pokálé keresztezésével alkották meg tudósaink a kirityálét. A kísérletek nem titkolt célja az volt, hogy a kirityálé táplálékláncba bevonásával ellenállóbbá tegyék természetes vizeink hal- és madárállományát a cián és nehézfém-szennyeződésekkel szemben. A laboratóriumi modellezések során semmi nem utalt arra, hogy néhány év leforgása alatt a kirityálék olyannyira alkalmazkodnak a környezeti hatásokhoz, hogy párzási időszakuk, és ezzel egyidejűleg élettartamuk, néhány óráról közel 30 napra kitolódik. Turisták millióit vonzza hazánkba virágzásuk, pedig a kirityálé-les nem veszélytelen túra. A hímek néhány nappal előbb bontanak szárnyat a nőstényeknél, hogy akárcsak elődeik, a létrás-pokálék, elkészített hálóikkal gondoskodhassanak a nászikrittyentő minden báját magán viselő párjukról. Kifinomult technikájuknak köszönhetően nincs olyan élőlény, amelyik csapdájukba esve kiszabadulhatna a ragacsos fonál vendégmarasztaló öleléséből. Az óvatlan ember is könnyen válhat a következő nemzedék táplálékává, hisz a hálóba gabalyodott áldozatot néhány másodperc alatt ellepik a frissen kikelt nősténykirityálék milliárdjai, hogy erőt gyűjtsenek testnedveiből hosszadalmas párzási rítusukhoz. Mivel az elmúlt években olyannyira túlszaporodott a kirityálé populáció, lángelméink burjánzásuk megfékezése érdekében kénytelenek voltak a természetes táplálékláncba újabb fajokat bevonni. Így kerültek ártéri erdeinkbe a lamtarokálék és a hibrencsmundaák. A védekezés másik módja a vállalkozó szellemű turisták átképzésében rejlik. Néhány napos oktatásuk alatt elsajátítják a mechanikus hiperventraulika hatékony használatát, és jogosulttá válnak a kirityálé-lesen szamkóderventrum viselésére. Annak céljából, hogy a virágzásra látogató turisták közül minél nagyobb létszámban vegyenek részt mechanikus hiperventraulikusi tanfolyamon, az utazásszervezők motiválására minden évben insentiv utat írnak ki az Állami Kísérleti Intézet vezetői. Az idei év augusztusában a fejkvótát teljesítőket Kebelendbe, a nászikirittyentők őshazájába röptetik el.

 

Forrás: ZöldFigyelő - környezetvédelmi napilap

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2017-02-06 17:00:29

 

Standovár Ágota (Pécs, 1961) költő, prózaíró, szerkesztő, kulturális rendezvényszervező, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

2014. 08. - 2020. 08.  a Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat felelős szerkesztője, 2020. szeptembertől főszerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.