Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Újrakezdeni nehéz!

 

Kovács Gy. Huba, szoftverfejlesztő 2008-ban született Budapesten, egy metróaluljáróban, Olajos Alajos hajléktalan filozófus második személyiségeként.

A harminckét éves koldus hónapok óta gyötrődött rémes választásain az életben, szomorú sorsán, és hogy legjobb szándékai ellenére mennyire lecsúszott a társadalom aljára. Éjszakákon keresztül nem bírt aludni, amikor meg mégis tudott volna, a rendőrök állították fel, igazoltatták, és tessékelték át másik helyre, amit ők úgy határoztak meg, hogy "bárhova, csak ne ide". A testileg és lelkileg megeröltető időszak előhozta Alajos legrejtettebb mentális problémáit is, és a hatalmas vágynak többé ellent mondani nem tudó agya új, mérnöki beállítottságú személyiséget hozott létre, Hubát, ami hamarosan el is hatalamasodott a gyenge szervezet felett.

A hajléktalan zavarodott tudatállapotában informatikai szakkönyveket és folyóiratokat kölcsönzött a könyvtárból, és az egész napos semmittevések helyett azokat bújta. Néhány hónap alatt tudását elég magas szintre felhozta, és rájött, hogy kisebb, PHP alapú honlapokat az internet-kávézók gyenge gépein is le tud programozni. Így bele is vágott néhány szabadúszói munka elvégzésébe, és mellette saját, újszerű weblapját is elkezdte felépíteni.

Fél év elteltével már össze tudott spórolni annyit, hogy letegye a kauciót egy pici albérletre, ami neki épp elég volt, vendégeket meg úgysem hívott. Az egyik sarokban még pont elfért egy használtan vásárolt számítógép, amiről a munkáját folytatta. Két évvel később saját honlapja beérett, villámsebességgel bejárta az internetet, és hatalmas siker lett. Huba céget alapított, kibérelt egy hatalmas irodát, és egymás után vette fel a jobbnál jobb képességű alkalmazottakat. Ötven jól képzett programozó kezdett bele keze alatt az új termékek, szolgáltatások fejlesztésébe.

Ahogy az előírásokban szerepel, Huba szerződést kötött egy munkahelyi orvossal is, aki az első éves vizsgálaton azonnal felismerte az alkalmazója betegségére utaló tüneteket, így sürgősen beutalta a kórházba, ahol megkezdték az erős gyógyszeres kezelést. Másfél évnek kellett eltelnie, de végül kigyógyult a személyiségzavarból. Olajos Alajos azóta újra folytathatja korábbi életét.

  
  

Megjelent: 2016-06-03 16:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.