Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Batizi Kata: Wunderkammer

 

Annabella elvörösödött. Érezte, ahogy vére alattomosan felfele kúszik kitágult ereiben, fülei szinte lángra kapnak, s ettől még dühösebb lett, amitől pedig még pirosabb. Azok röhögve elvonultak. Keze remegett, de minél inkább igyekezett elfojtani, úgy többi tagja is rázkódni kezdett. Tehetetlenségében hol kínzóit, hol saját magát átkozta.

Annabella meghúzta magát, akár egy kullancs. A padló repedéseiben közlekedett, s gyűlöletet szívott magába. Talált egy elhagyatott zugot a könyvtárban, az etimológiai szótárak és a Jókai díszkötéses kiadványok árnyékában. Itt biztonságban érezte magát, de ismét rátaláltak. Egy csepp utoljára még megkapaszkodott szempilláiban, mielőtt a szakadékba vetette volna magát.

Annabella karneválra ment. A körhintáról összemosódott a lampionok fénye, a dobszó révületbe ringatta a hömpölygő tömeget. Torzszülöttek riogatták a bámészkodókat, míg apró kezek a zsebekben kutakodtak. Egy bohóc üldözőbe vette a lányt, hiába gyorsított léptein, az követte a vattacukroshoz, a céllövöldéhez, zsákutcába kerültek.

Annabella belépett Madame Laurie csodakamrájába. A legkülönfélébb tárgyakkal zsúfolták tele, a polcokon rózsafüzérek, Szűz Mária képmásai és pogány istennők szobrai sorakoztak, törzsi maszkok és kitömött varjak tekintete követte a betévedőt, illóolajok és esszenciák bűzlöttek, ősi pergamenek málladoztak. Középen egy múmia pihent.

Annabella megalkotta a saját csodakamráját. Kitakarította a hátsó udvarban álló fészert, amit már évek elhanyagoltak. Idegyűjtött mindent, amit érdekesnek talált. Először csak különlegesebb leveleket és virágokat préselt le és rakott ki, majd szarvasbogarakra és pillangókra vadászott. Egy nap észrevette, hogy a szomszéd macskája a patakba fulladt. Hazavitte.

Annabella szalmabábukat varrt. Előbb alaposan utána olvasott, majd elkészítette az öt babát, mindegyikre egy-egy fényképet tűzött. Ezeket is a csodakamrában helyezte el, külön piedesztált épített nekik. Szinte vallásos áhítattal figyelte őket. Ha mérges volt, tűket döfködött beléjük, s reménykedett.

Annabella most már a népszerű lányok közé tartozott. Maga sem tudja, mikor lett kínzottból kínzó. A kamrában kuksolás helyett plázázni és bulizni járt a többiekkel, bárkivel bármikor elcsevegett a manikűr, az ideális párkapcsolat és az aktuális horoszkóp rejtelmeiről. Egy nap meghívta barátnőit magához pizsipartira.

Annabella a bíró előtt áll. A bilincset túl szorosra húzták, kikezdte a bőrét. Próbálja eltalálni azt a szöget, ami a lehető legkevésbé nyomja a csuklóját és a bokacsontját. Viszket a fejbőre, bármit megadna egy kiadós zuhanyzásért. Beszélnek hozzá, de csak elmosódott visszhangokat hall. Nem bánt meg semmit.

  
  

Megjelent: 2015-12-09 17:00:00

 

Batizi Kata (Budapest, 1996) – a Turczi-íróiskola növendéke

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.