Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Sorin Pacurar: Úgy a földön is

 

Amikor húszévesen belépsz egy bárba, még odafigyelsz, mit beszélnek rólad a másik asztalnál, 30 évesen már nem érdekel, 40 évesen pedig már te beszéled ki azt a 20 éves kis taknyot, aki épp belépett. Nézed, hogy néznek-e. Ha sztár vagy, a tekintetek kora sosem ér véget, a sztárság unalmatlanná tesz, és ha ügyes vagy, még a halálod után sem kopsz ki. Amíg életben vagy, bárhova is teszed be a lábad, le nem vakarod magadról a kíváncsi szemeket. Persze, nem biztos, hogy ugyanazért bámulnak majd 50 évesen, mint 20 évesen. Wanda már 10 éve 20 éves, sokat tesz is érte, számtalan uborka végezte az arcán pakolásként, mert Amerika harmadik legnépszerűbb énekesnője egyszerűen nem lehet 30, nem idősödhet kiábrándítóra, egy férfiálom és nőideál nem fakulhat ki. Wanda – polgári nevén Claire Porter – már csak heti egyszer vállal éjszakai műszakot, amikor koncertezni, vagy egy milliárdos apuka hülye gyerekének partiján kell fellépnie, mert a perui life coach-a szerint az öregedés kitolható, ha időben lefekszik. Pályája elején, amikor még jobban bírta a piát, az éjszakázást, a hirtelen keletkezett hírnévtől megrészegülve egymás után csinálta a hülyeségeket, bőséges szafttal itatva át a pletykalapokat. Egy jól megfogalmazott karrier alatt minden nap csupa hűha.

Claire Porter szemenszedett tehetsége már egészen kiskorán kikívánkozott: első versét négy évesen írta Újra szárnyalj, holt kisveréb címmel. Ahogy cseperedett, egyre jobban izgatta a szereplés, mígnem a hetedik születésnapjára lehetőséget kapott: egy szünetmentes mikrofont. Érdeklődő, szárnybontogató, olykor határokat feszegető gyermeki gondolatait iszonyatosan dalba foglalta, miközben türelmes és elnéző édesapja tiszta erőből mosolygott rá. Ekkor sújtott le a felismerés pillanata, amikor Claire elhatározta, hogy előadó szeretne lenni. Imádott énekelni, de az iskolában gáncsvető számtektanára, ki titkon szerelmes volt belé, nem engedte, hogy a sulikórusban szerepeljen, mondván, túl „karakteres” a hangja. Végül a helyi Jézusista Hívőhelyen bontakoztatta ki legjavát, az ottani kórusban, ámuló fők javára, tapsban gazdag délutánokon.

10 évesen mellékszerepet kapott a Disney csatornán futó Varázshercegnő c. mesesorozatban, ahol békakirálynőt alakított. A bájos hüllő, miközben sok millió kisfiúszívet rabolt el, az éneklést sem hanyagolta: egy helyi rádióállomáson rendszeresen támasztott alá reklámdalokat. Később a büfésnővel meg az állomás kifutólányával megalapította a Dögös Girl's bandát, ami üstökösként! Berobbant a köztudatba, abban a kerületben. A közös sikertől félve a lányok hamar feloszlásnak indultak, hogy beindítsák a valamiről szóló karrierjüket. Ez hármuk közül csak Claire-nek sikerült. Első demója 18 évesen készült el, melyből több tucatot adott el rokonainak. Sokat házalt vele, míg az EMY stúdió felfigyelt rá. A kislemez a Kislemez címet kapta, a „Gyere, pumpálj fel, te g**i!” c. sláger pedig világszerte siker lett. Az album az amerikai Billboard Hot 100-as listán négy hétig állt a harmadik helyen. Claire hamarosan világkörüli turnéra indult. A hírnév bekövetkezett. Egyszerre négy nagylemezt dobott piacra, de kettő mellé esett - ekkor vette fel a Wanda művésznevet. A filmipar is hamarosan felfigyelt rá, nemsokára a Pitbull árnyékában c. akciófilmben tűnt fel, mint szexi ellentengernagy. „A karakter megformálása bitangnyi kihívás volt számomra, mert nem szeretem a sós vizet, akkor se, ha tengerben van” - nyilatkozta a People magazinnak a szőke kulisszatitok. A filmet a kritikusok alaposan lehúzták, de az eladási adatok alapján a közönségnek tetszett.

A film után sorozat következett, egy problémás tinédzsert alakított, akit a szülei azért neveznek el Csillagocskámnak, mert tudják, hogy lányuk egy nap sokra fogja vinni, így vagy úgy, és meg sem áll a csillagokig. És mit tesz Isten, a kiscsajból hamar tehetséges énekesnő serdül. 24 évesen Claire-t a "Legjobb Női Előadó" - nak jelölték az MTV Europe Music Awards-on, ahol teljes mellbedobással utasította maga mögé a fej-fej mellettből Dia Colt Kardashian-t, elorozva előle az elismerést. Hamarosan ráragadt a Popgrófnő becenév, és azonnal megszabadult ruháitól: a Pop-she magazin 20 dollárt kínált neki, ha lefotózhatja közelről, közel pucéran, épp csak egy szobatiszta, dzsungelszűz páviánt tarthatott az intim szférája elé. A Grammy-díj után a Mercury-díj következett: „Ha nem tudnék énekelni, valószínűleg festenék, azzal is kurvára ki tudnám kifejezni vele az érzéseimet” - nyilatkozta a CosmoGlobe-nak. „- Mindenki csinál valamit, amikor szomorú vagy boldog. Amikor nőttem fel, és mentem át a sok fájdalmon és szenvedésen, amin a tinédzserek igen átmennek belül, úgy tudtam énekelni, mint egy élő kisveréb. De vannak napok, amikor én is elszakadnék.”

Wanda jelenleg Patrik Sztalónával jár, papíron, nem ritka, amikor ő is az újságokból értesül aktuális szeretőiről: szerelmi élete producerek és profi profilgyártó managerek munkája, ők működtették a Wanda szíve: Jótékonysági szervezet a kolumbiai gyermekszegénységért alapítványt is. Valódi szexpartnerét, Blake Black-et idén még nem látta. A zűrös ügyeiről híres botrányhős filmszínész ellen súlyos testi sértés és lopás miatt jelenleg felfüggesztett eljárás van érvényben, ami csak a sztároknak jár, más halandót már lecsuktak volna ennyiért. „A hülye nőknek valamiért a rosszfiúk kellenek, és ha megadja nekik az élet, csak húzzák a szájukat, fitymálnak és sírnak” – nyilatkozta Blake, mielőtt eltűnt volna a képből, talán Jamaikán fekszik, egy kietlen partrészen, és egyik nőt a másik után fogyasztja, amikor éppen nincsen betépve. Blake mindenfüggő: mindent fogyaszt mindennel. Amikor Claire megismerte, éppen crack-et evett heroinnal egy ír pub-ban. Együtt jártak 10 percig, aztán szakítottak, majd megint jártak, majd megint nem, mert Blake 10 percenként visszament az előző párjához, aki a parkolóban várta és verte. Wanda következő lemeze a Back To Black erről a kapcsolatról szólt. A nő életében rapszodikusan mutatkoztak a drog, az alkohol és a magánéleti botrányok. Valójában csak a kábítószer kötötte össze Black-el, aki egy csomó új tudatmódosító kunsztot mutatott neki. „Soha nem száradnak fel a könnyeim. Amit elmondtam, az elmondhatatlan” - nyilatkozta, amikor Blake egy héten háromszor is elhagyta őt egy fiatalabbért. Pedig Wanda szerette a férfi fütyijét, meg a karját, azokat az izmos, szőrös, tetkós tuskókat, alkatához dukáló izgalmas végtagokat, amik biztonságot és pofont borzongatóan egyszerre ígértek. 26 évesen Wanda a „Legjobbul öltözött előadó” és „A legnagyobban kedvelt nőszemélyiség, aki a szájával keresi a kenyerét” listán a negyedik helyre kúszott fel. Ez volt az az időszak, amikor Wanda védjegyévé vált, hogy alkoholos befolyásoltság alatt ad koncerteket. Profi zenészekkel és tehetséges vokalistákkal lépett fel, akik mindig rákészültek arra, hogy esetleg az egész koncertet nekik kell majd véghezvinni. Amikor egyszer józanul jelent meg a színpadon, rajongói szerint az volt az egyik legrosszabb előadás. „Hiányzott belőle valami, leginkább a piás lendület és természetesség, egy elesett, élő nő drámája” - írta a PopKing.com.

Blake szoktatta rá a keményebb drogokra és az alkoholra. Hatszor járt elvonókúrán, de mindhatszor megszökött onnan. Volt, hogy a saját koncertjén összeverekedett a függönnyel és elfelejtette a szövegeit, de az is megesett, hogy egy részeg állapotban előadott piruett közben elesett a színpadon. Pont ez volt a mélypont. Koncertek maradtak el miatta, és az album megjelenések is egyre csak csúsztak. Amikor összejött Teg Rewiss filmrendezővel, úgy tűnt, a férfi meg tudja változtatni az énekesnőt. De nem sokkal rá besokallt, és elhagyta őt, főleg miután az újságok címlapján meghallotta, hogy többször kellemetlen helyzetbe hozta őt. Wandát fotósok, paparazzik követik mindenhová, ami cseppet sem zavarja: az egyik népszerű videómegosztóra felkerült egy videó, amin Wanda cigarettáért könyörög egy fotósnak, majd kopaszra borotválja magát és elszalad. 27 évesen megalapította saját divatmárkáját (House of Wanda) mindemellett a PepsiCoke, a Tom Nike és a Nivea reklámarca. Élete majdnem fordulóponthoz érkezett, amikor Ray-Z amerikai rapper majdnem felkérte, hogy bemutatkozó albumára közösen énekeljenek fel egy dalt. Ez majdnem sikerült is, majdnem össze is jöttek, majdnem házasság is lett belőle, és majdnem megszületett első közös gyermekük, Milan, végül nem lett az egészből semmi, mert a rapper még időben meggondolta magát.

Claire elérte a mélypont mélypontját, amikor netes nyilvánosság előtt kitwittelte, hogy tragikus körülmények közt elhunyt szeretett kölyökkajmánja. „Vak kertész hajtott át Wanda kajmán” - írta a Színes Porció. Már csak kiskanállal lehetett elsősegélyt nyújtani neki, mindhiába. A vétlen cipőnyersanyagnak Wanda röhejesen pazar temetést csapott, az összes tévé kijött, ráadásul még egy dalt is írt a döghöz „Te vétlen kis áldozat” címmel, amit a következő Oscar gálán is előadott. Szóval, ez a lány igazán élt, kiélt, megélt, visszaélt, túlélt, de már , és tíz körömmel ügyel rá, hogy időben ágyba kerüljön. Jelenleg a hatodik helyen szerepel a Formes Magazin "Leghangosabb zenészek" listáján, tavasszal duettet énekelt a Csillag faktor tehetségkutató döntősével, majd fellépett a Lincoln Emlékművel is, Roberto Salieri szenátor ünnepélyes menesztésén. Mielőtt betoppant volna az öltözőjébe ez a két sötét öltöny, Wanda addig csak a filmekben látott CIA-s igazolványt. Az egyiket fekete, a másikat világos kézben.

- Wanda? - kérdezte a sötét, pedig nagyon jól tudta a választ, a neve az öltözőajtón is olvasható, bár a hangsúly alapján a kérdés inkább parancsnak tűnt. Claire általában szelíden bekopogó mosolyokhoz és piruló rajongókhoz szokott, akik félve lépnek eme szentélybe, nem pedig rideg kormányügynökökhöz, akik még a művésznevét is vádlón ejtik.

- Igen – mondta bizonytalanul a nő, és a hatóságoknak kijáró félelem markolta meg gyomrát, az a reflexszerű ellenállás, amit csak az érezhet, akinek már volt dolga velük. Kapásból átfutott az agyán pár botlás, amit még „előző életében”, a féktelen bulik és a drog világában követett el. Biztos hernyót keresnek. Vagy Blake testét mosta partra a tenger valahol és menni kell azonosítani, vagy vajam van fülem mögött, vagy...

- Ne ijedjen meg, békés szándékkal jöttünk – a fehér ürgének szemet szúrt Wanda nyugtalansága és gálánsan előszedett egy vigyort. Mintha olvasott volna a gondolataiban. - Én Wolf ügynök vagyok, ő a társam Freeport ügynök. Azt hiszem, jobb, ha a tárgyra térek. Beszéltünk a menedzserével, Mr. Clerence Serge-el. Úgy tudjuk, kapott egy speciális meghívást Araguay-ba.

Wanda eltöprengett. Sok meghívása volt, lapozgatnia kellett a fejében, míg beugrott.

- Ja, igen, valami Escobar hívott meg. Állítólag rajongóm. A beiktatási ünnepségéhez kellenék. Énekelni – utóbbit hülyeség volt hozzátenni, hiszen egy énekesnőt nyilván nem focizni hívnak.

- Honnan tudnak a meghívásomról? - tette még hozzá félve, mintha a kérdés is bűn lenne.

- Mi vagyunk a CIA. Mindenről tudnunk kell.

- Lehallgatják az irodámat?

- Nem – mondta Wolf, de ez a nem igen de volt. - Azt bizonyára tudja, hogy Araguay az egyik legdiktatórikusabb és legkorruptabb állam. A népet évtizedek óta sanyargatják. Egyik rezsim néha megdönti a másikat, de végül mindig ugyanaz az állapot marad.

- Igen – mondta Wanda, pedig ez mind új volt neki.

- Önt, mint kiváló amerikait, és igazságszerető embert, arra szeretnénk megkérni, hogy tartsa nyitva a szemét – vette át a szót Freeport.

- Ahogy mindig – mondta a nő, aki nem szeret csukott szemmel járni.

- Vélhetően a palotában fog lakni, ott, ahova még egyetlen emberünknek sem sikerült bejutnia - folytatta Wolf.

- Nem arra kérjük, hogy kémkedjen, hiszen erre nem kérhetjük, viszont ha nem mondjuk, hogy kémkedjen, akkor nem is mondtuk, vagy ha mondtuk is, esetleg egész mást értünk kémkedés alatt.

- Ha lát, vagy talál valami valamit, túl nagy fegyvereket, vagy túl nagy önbizalmat, jegyezze meg.

- Nem mondhatjuk, hogy Amerikának az a célja, hogy megdöntsön egy másik hatalmat, és új rendszert vezessen be, de nem ez lenne az első alkalom, amikor beleavatkozunk egy másik ország politikájába.

- Nem birtokszerzés a cél, hanem az, hogy embereknek adjuk vissza velük született, alanyi jogon járó szabadságát és eltöröljünk egy öncélú, zsarnoki rendszert.

- Elmondom másként, barátságosabban. Tegyük fel, látja, hogy lángol a szomszédja háza. Vajon azon töprengene, hogyha most átrohanna oltani, azzal magánlaksértést követne-e el, vagy gondolkodás nélkül tenné, amit a szíve diktál?

- Csak ennyit szerettünk volna mondani. És ez a beszélgetés sosem történt meg – zárta Wolf kettejük dialógját, majd amilyen sebesen megjelentek, olyan gyorsan el is tűntek, mintha ott sem lettek volna.

Wanda magára maradt döbbenetével. A diktatórikus rendszerekről eddig csak annyit tudott, amennyit a WomanPress-ben olvasott az arab Harun Al-Rasid herceg elnyomásban tartott feleségeiről.

Mindegy, majd lesz, ahogy lesz. Ez is csak egy meló, olyan, mint a többi.

Gondolj egy számra!

  
  

Megjelent: 2015-10-11 16:00:00

 

Sorin Pacurar

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.