Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Rimóczi László: Parasztjelenségek

 

Azóta utálom a focit, mióta másodikban a Weininger Józsika pofán rúgott labdával. Harmadikban még jobban megutáltam a focit, amikor a Weininger Józsika másodszor is pofán rúgott a labdával. Negyedikben már szemfülesebb voltam, így a Weininger Józsika már nem tudott harmadszor is pofán rúgni a labdával, mert nem mentem el az edzésre. Ötödikben közbelépett a karmamóres, ugyanis Weininger Józsikának az egyik meccsen kifordult a térdkalácsa, nyílt törés, egyszerre sírt és sikított. Szörnyű volt. És ez nem névreszóló eset. Megfigyeltem, hogy a meccsek végén valaki mindig fáj vagy vérzik. A foci cseppet sem biztonságos tértartalom. A másik pedig a logikátlanság: gondold végig, ott van egy csomó ember akik mind egyetlen labdáért veszekednek. Miért nem adnak mindegyiknek egyet-egyet, és akkor csönd lesz?

Ekkor találtam meg számomra a legtesthezállóbb labdás sportot. Úgy hívják, hogy rulett. A labda egészen kicsi, már-már apróka, így nagyon kevés az esélye annak, hogy bárkinek is kiverje a szemét játék közben, vagy annak, hogy vetődéskor kitörjön a nyakad. A foci prolisport, parasztjelenség.

A ruletthez felveheted a legjobb göncödet, nem rúgnak fel, és a zsetonjaidból is legfeljebb csak a személyzetnek kell passzolni. A labda után nem kell loholni, lohol az magától is, egy nagyon helyes platformon, amit a népi hagyomány egyszerűen csak rulett keréknek hív.

Rulettezés során köpködni és fejelni nem ér, lesen lenni viszont tudsz, ha színre és számra egyszerre raksz. Kapufára nem rúghatsz, öngólt sem lőhetsz, és a becsúszó szerelésed is tiszta marad. A bundának itt egyenesen örülnek, pláne ha rókaprém, mert jól mutat az asztal mellett

– La Zsö dö nö plű – mondja a szmokingos krupié, ami sokkal elegánsabban hangzik a focimeccseken bekiabált Húva anyád, húva anyád - rigmusnál.

2012 nyarán saját színeimben indítottam az első fedett pályás rulett válogatottam, később pedig a vízilabdát ötvöztük a rulettel, ami nem lett túl népszerű sport, mert a fa rulettkerék folyton a felszínre lebegett a medence aljáról, komolytalanná téve minden tétet.

Az innováció jegyében benyújtottam néhány pályázatot a sportszövetség rulett tagozatára, olyan saját fejlesztésekkel, mint a kerékpáros, vagy a kajak-kenu rulett. Nem kaptam választ, így személyesen jelentem meg. Kérdeztem a titkárnőt, „mi az, hogy ajánlott levelemre postafordultával nem kapom a lóvét?”, de nem felelt, csak egy zacskót húzott a fejére és azt mondta, ő itt sincs, és különben is zárva vannak. Hát ezeknek tegye ki a lelkét az ember!

  
  

Megjelent: 2015-09-06 16:00:00

 

Rimóczi László (1979) újságíró,  a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.