Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


B. Tóth Klári: Mákostészta macskajajjal

 

Kellemes őszi idő volt, még utoljára kint terítettünk a szőlőlugas árnyalta tornácon. Már az asztalon gőzölgött a családi kedvenc, a mákostészta. Míg mind a hat gyereket összeterelte édesanyánk, a muskátlis párkányon heverésző macska kényelmesen nyújtózott egyet, és máris ott termett az asztal közepén. Mikor édesapám kilépett a konyhaajtón, éppen a lábosban állt két mellső mancsával, fehér bajszát lehúzták a rátapadt nedves mákszemek. Ez már megbocsáthatatlan- hangzott a rögtönítélő bíróság döntése- Apu azon nyomban elkapta, elporolta a bundáját, betette egy aktatáskába, az első révvel átvitte a Dunán a túlsó partra, és elengedte. Tudta, hogy befogadja Babi néni, az öreg kitelepített grófnő, már úgyis van huszonnégy macskája, mit számít még egy...

De nem a grófság érdekelte a macskát, hanem fölment Szentgyörgy-pusztára Jékelyékhez, költészetet tanulni. Áprily (Jékely) Lajos bácsi örömmel fogadta, etette egész télen. Ám tavasszal, mikor a költő kedves madarai fészket raktak az ereszalján, a kis vadász egymás után fosztotta ki a fészkeket, összetörte a tojásokat, megette a madárfiókákat. Lajos bácsi, bármilyen szelíd volt, egyszer csak megelégelte a dolgot, betette egy aktatáskába, átjött a réven Kisorosziba, és már a parton elengedte a tolvajt, aki rögtön tudta az utat, és hazatalált. Nagy volt az öröm, épp elkezdtük dédelgetni, körülajnározni, mikor beállított az idős költő, - lassan ért fel a kaptatón- gondolta, ha már átjött, beugrik hozzánk. Nagyot nézett, hogy ott találta a kiebrudalt macskáját. Jót nevetett, mikor elmeséltük a fél évvel azelőtti történetet.

- Ha hazatalált, megérdemli, hogy megtartsátok, - mondta, de ha még egyszer beleeszik a mákostésztába, inkább a Nagy-Dunán vigyétek át, az én kertem meg hadd maradjon a madarak biztonságos birodalma.

 

Mákostészta

Hozzávalók:

Tészta

mák

cukor

(macska nem)

 

Elkészítése:

Tedd fel főni a tésztát, ha kész, szűrd le, pirítsd meg kicsit olajon, szórd rá a cukrozott mákot, tégy rá egy kis szilvalekvárt az előző fejezetből, mielőtt kiviszed a tornácasztalra, készítsd elő az aktatáskát...

  
  

Megjelent: 2015-02-21 17:00:00

 

B. Tóth Klári (Budapest, 1955) író, költő, festő-restaurátor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.