Videó:
 

Újdonságaink:
Rendezvényajánló:
Szo nov. 25, 2017 @16:00 - 12:00AM
III. Óbudai Képzőművészeti Tárlat - Szindbád-Óbuda c. kiállításmegnyitó
Szo nov. 25, 2017 @17:00 - 12:00AM
Szabó Veronika: Queendom - A férfitekintet hatalmáról / Kortársszínházi előadás
Szo nov. 25, 2017 @17:00 - 12:00AM
Szakács Imre: 7x7 - Kiállítás
Szo nov. 25, 2017 @17:00 - 12:00AM
Zvolszky Zita: Angyal-Ember-Áldozat c. kiállítása
Szo nov. 25, 2017 @19:00 - 12:00AM
HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ: A SZOCIALISTA SZÜRREALIZMUS TITOKZATOS BÁJA vizuális szimfónia
V nov. 26, 2017 @17:00 - 12:00AM
Kiss Márta: én te (n)ő - Kiállítás
H nov. 27, 2017 @17:00 -
Biszák László: Az elmúlt évtized - Kiállítás
H nov. 27, 2017 @18:00 -
In memoriam Lányi Péter - Hangverseny
Sze nov. 29, 2017 @18:00 -
PIM Esti Extra / Kassákizmus1
Cs nov. 30, 2017 @16:30 -
Jónás Tamás irodalmi estje

Partnereink:

Kultúra & Kritika – A PPKE BTK Esztétika Tanszékének kritikai portálja

 

Magvető Kiadó

 

Doktoranduszok Országos Szövetsége – Irodalomtudományi Osztály

 

 

 


KISRIGÓK

Ha azzal kezdem, hogy egy régi történet folytatásába kerültem, nem mondanék igazat, de ha elhallgatnám, az nem lenne korrekt. Egy régi írásra gondolok, mikor egy rigócsaládról mesélt ágyhoz kötött társának egy ember, valakinek, akinek már nem maradt más az életéből csak az ő történetük, hogy kiürült a fészek, hogy elröpültek a fiókák. Az az írás, aminek címe: Rigótörténet, feleségének, a végről szól, a befejezésről. Amiről most beszélek, a jelenről, a kezdetekről. Így ér össze két mitológia.

Paulon Viktória nem a mesét helyezi a valósága, ő megfordítja, a valósághoz ír „legendát”, mert legenda nélkül nincs csak üresség, jéghideg félelem. Hát életre kelti a Kisrigók őstörténetét, segítve megérteni, elfogadni a jelent, megérteni a megérthetetlen múltat.

A történet szempontjából szükségtelen a messzi mélybe ásni. Adott három gyermek, ki itt, ki ott álmodja magának a melegséget, a jövőt, a családot. Hogy testvérek? Mi sem természetesebb. Ha ők azt álmodják a valóságba, az úgy igaz. Hogy keresik egymást, az úgy természetes. Hogy azt hírpuskával, belefononnal, porszívóval és hajszárítóval teszik, egy éltes galamb közreműködésével? Ez a varázslat ebben a igazán igazi történetben. A távoli szálak összeszedése, kibogozása, akár egy borsófőzelék-ebéd közbeiktatásával; amint olvassuk, belefeledkezünk és magunk is látjuk a csodát kismajmostól, tigrisestől. Mindent elhiszünk, mert beránt minket a szeretetvágyás, a drukkolás az igazság megtalálásához, győzelméhez. Visszaébred szívünkben a gyermek, aki voltunk valaha, vágyak, amiket annyira akartunk, amikért annyi mindent megtettünk volna.

Szaszka, Csabó és Gigi meséje nagyon is a felnőtteké, egy olyan világban játszódik amit alig ismerünk, s amit tudunk róla, annyi, hogy nem egy barátságos hely. Olvassuk szorongva (hiába tudjuk, a meséknek muszáj jól végződniük), mi lesz a kis hősökkel, odaérnek-e ahová vágynak, ami kijár nekik akár a királylányság vagy királyfiság, hiszen  külön-külön mindhárman a legkisebbek, akik kiállják a szenvedéseket, a próbákat, akikkel megrendülve éljük át a katarzist, hogy elfoglalják helyüket a háromemeletes ágyban, megálmodni a családi holnapot.

Paulon Viktória Kisrigókja, olyan könyv, amit el kell olvasni, mert nélküle szegényebbek lennénk, mert elolvasva gazdagodunk tőle emberségben, szeretetben.

Agócs Írisz rajzai feszültségoldóan, megértő szeretettel illeszkednek a történetbe.  

 

Paulon Viktória: Kisrigók, Pagony Kiadó 2017

 

                            

Creative Commons Licenc


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.