Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Éltető kovász (Heller Ágnes: Olvasónapló 1.)

 

Éltető kovász

 

Heller Ágnes: Olvasónapló 1.

 

Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 270 oldal

 

Kis zsebkönyv formában jelent meg Heller Ágnes Olvasónaplója. Mindenki találhat benne kedvére valót. A gyorsfogyasztó, aki a közérthető gondolkodókat szereti vagy a lektűröket, ugyanúgy megleli benne a csemegét, mint a magas irodalmat, a legelvontabb bölcselkedéseket felfedezni vágyó finom lélek. (Ebben a piros könyvecskében a 2012-2013 között olvasott könyveket eleveníti fel a szerző, amelyeket otthon, a repülőgépen, utazás közben vagy épp Amerikában olvasott el.)

A kínálat a multikulturális szellemi pláza szemkápráztató és lenyűgöző választékát idézi. Belemélyedve megpillantjuk az ékköveket. Azoknak olvasnivaló e napló, akik nem lettek jégverem-lelkű cinikusok még. Hanem (a megidézett szerzőhöz hasonlóan), érdeklődéssel tudják lapozgatni a közelmúlt történetét is. Vaszilij Grosszman: Élet és sors című munkájáról is ihletetten ír, föltéve a kardinális kérdést: „Van-e egyáltalán szabad ember ebben a szabadsághiányban fulladozó világban?” A saját becsületét, méltóságát védő embert Heller Ágnes annak tartja. De benne van a könyvben Maupassant, Zsolt Béla, Murakami Haruki, Umberto Eco, Czeslaw Milosz, David Grossman, Doctorow, Ayse Kulin, J. M. Coezee, Földes Anna, Görög Sándor köteteinek méltatása-elemzése.

A szellemi táplálék, amit olvasás útján veszünk magunkhoz, ugyanúgy személyiségünkbe épül, mint a testi étel. Amit egyszer elfogyasztottunk, a továbbiakban magunkkal visszük, mint tapasztalatot. Sőt, azon keresztül nézzük későbbi olvasmányainkat, amit korábban a szemünk elé helyeztünk, hogy a magunkévá tegyük agyilag, lelkileg. Ezért az olvasmányaink a mi olvasóink. Átvilágítják jellemünket, az örökölt és a szerzett tulajdonságok egységes, szerves struktúráját. Ezért minden olvasás röntgen. Önmagunk felülvizsgálata. Fájdalommentes módszer, környezetbarát beavatkozás.

Heller Ágnes legújabb könyve dupla röntgenfelvételek láncolata. Nemcsak a szerző gondolatait pillanthatjuk meg, igen tisztán ezeken az olvasat-fóliákon, hanem a világképek legaktuálisabb dilemmáit. A Múlt és Jövő folyóiratban új rovat indult Olvasónapló címen, amelyben a szerzőket arra kérték, hogy négy-öt könyvről írjanak – legyen köztük újdonság vagy: ami éppen érdekli a szerzőt. Persze Heller Ágnes teljesítette ezt a kérést először – játszi könnyedséggel. Sőt: olyannyira beleszeretett ebbe az öndokumentációs gyakorlatba, hogy, mintegy lelki és önkifejezési szükségletként, hónapról hónapra folytatta ezt az önmagával és az olvasmányaival folytatott szellemes párbeszédet Kikívánkozott a szerzőből – akár egy korábbi művében: Az új történelmi regényben – mindaz a mondandó, ami az írásról magáról és az esztétikum sajátosságairól, unikális észjárással megfogalmazható. S ez a naplóforma adott lehetőséget, hogy kifejtse eszméit az emberi kapcsolatokról, a szerelem természetéről és a történelemről.

Azzal a jelentős, s rá annyira jellemző erudícióval, amelynek égisze alatt nemcsak klasszikusokat és vegytisztán szépirodalmat elemez, hanem populáris és divatos szerzőket is. Az olvasónapló tulajdonképpen egy letűnt korszak műfaja, mégsem idejét múlt hagyományt „tölt fel” új tartalommal, hiszen ésszerű gyűjtögetés, amely még képes áttekinteni saját történetét, névről ismeri a szellem embereit, nemcsak az óriásokat, hanem a vízhordókat úgyszintén. Ez a beállítódás, amelyet a Biblia úgy klasszifikál, hogy: meggondolás őrködik felette ( Példabeszédek 2: 11), a maga helyén értékeli Almási Miklós, Czeslaw Milosz, Ungvári Tamás, Ungváry Krisztián, Leszek Kolakowski, Thomas Bernhard, Vas István és Veres András műveit és finoman, tanító jelleggel képes bemutatni, jó érzékkel tudja kezelni a könnyedebb, lágyabb eledelt. Nem bánt meg senkit, mégis az igazat mondja.

Az Ungváry Krisztián kötetéről írt naplóból idézek. „A legmagasabb pozíciókat elfoglaló antiszemiták, mint Endre László és Baky László, s nem a németek, még csak nem is Eichmann, a felelősek legalább 267 ezer zsidó haláláért. Eichmann ugyanis napi egy turnust (ezer embert) igényelt auschwitzi szállítmányként, de a magyar szállítók ezt a „tervet” kétszeresen-háromszorosan túlteljesítették. Höss, Auschwitz parancsnoka panaszkodott, hogy nem tudja ilyen nagy tempóban feldolgozni, de a szállítmányokat csak küldték. Ha minden Eichmann kívánsága szerint történik, körülbelül százhetven ezer embert lehetett volna Auschwitzba deportálni, csak a magyar hatóságok buzgalma és túlteljesítésre irányuló akarata növelte ezt a számot pontosan 437 ezerre. S köztük volt az apám!”

Az olvasónapló attól különbözik a recenziók egy kötetbe rendezett antológiájától, hogy személyes. Én azért emeltem le a polcról ezt a kötetet, mert ismertem a szerző (számomra nagyon rokonszenves) világszemléletét és nem csalódtam. Hiszen olyan könyvről is ír Heller Ágnes, amelyik csak később lett magyarra fordítva. (Heller eredetiben olvasta el.) Edmund de Waal:: A borostyánszemű nyúl. (Azóta ki is adta egy élelmes kiadó.) De az ilyen jellegű (Festschrift) ünnepi kötet erre rendeltetett. Segít eligazodni. Akiknek a könyvei az olvasónapló mikroszkopikus vizsgálódása alá kerültek még: Demszky Gábor, Földes Anna, Görög Sándor, Hatvany Lajos, Meller Rózsi, Zsolt Béla. E. L. Doctorow, Iain Pears, Etienne Bailbar. Egy nagy kaleidoszkóp ékkövei.

  
  

Megjelent: 2015-07-28 16:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.